Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Počas Svetového pohára bude stredisko Jasná otvorené aj pre lyžiarov

Na snímke lyžiar na Chopku v lyžiarskom stredisku Jasná. Foto: TASR/Andrej Galica

Na oboch stranách Chopku je k dispozícii 41 kilometrov zjazdových tratí.

Demänovská Dolina 3. marca (TASR) - Počas konania Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní (5.-6.3.) bude lyžiarske stredisko v Jasnej otvorené s menšími obmedzeniami. Na oboch stranách Chopku je k dispozícii 41 kilometrov zjazdových tratí.

"Prevádzková doba lanoviek a vlekov je predĺžená, a to od 07.30 do 17.00 h. Pre lyžiarov budú počas Svetového pohára na severnej strane Chopku k dispozícii nástupné miesta Lúčky a Záhradky, na južnej strane Chopku nástupné miesta Krupová a Srdiečko," informovala TASR hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová.

Do prípravných prác okolo celého podujatia je zapojených takmer 600 ľudí. "S technikou prišli do dejiska príprav tri kamióny. Na osieťovanie tratí aj s tréningovou traťou sa použilo osem kilometrov bezpečnostných sietí s približne 5500 tyčami, ďalej približne 350 metrov bezpečnostných matracov a na samotné preteky sa použije 300 tyčí," opísala Fabianová. Trať Svetového pohára sa podľa nej pripravovala približne 10 dní a na jej úprave pracovalo od 10 do 120 ľudí. Stavba tribún trvala štyri dni.

Cez víkend sa na trať postaví spolu 87 pretekárok z 18 krajín sveta. Zastúpené sú pretekárky zo Slovenska, Rakúska, Bieloruska, Kanady, Chorvátska, Česka, Francúzska, Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Nórska, Poľska, Ruska, Slovinska, Švajčiarska, Švédska, USA a Lichtenštajnska. "Medzi najväčšie lyžiarske hviezdy patria Mikaela Shiffrin, Frida Hansdotter, Veronika Velez–Zuzulová, Petra Vlhová, Lara Gut a iné," dodala.

Preteky Svetových pohárov mužov a žien sa v Jasnej konali spolu trikrát. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci najstaršieho slovenského lyžiarskeho podujatia Veľkej ceny Demänovských jaskýň muži a v roku 1984 zasa ženy.