Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

BORGUĽA:Bezpečnostný plot pred USA ambasádou stojí už 72 dní nelegálne

Martin Borguľa Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec Borguľa tvrdí, že ambasáda bola povinná ku dňu skončenia platnosti nájomnej zmluvy odstrániť plot z mestského pozemku.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Bezpečnostný plot pred Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí stojí podľa mestského a staromestského poslanca Martina Borguľu už 72 dní nelegálne. Ako tvrdí, takýto čas totiž ambasáda zaberá mestské pozemky pred svojou budovou, na ktorých plot stojí, neoprávnene.

"Nájomný vzťah k týmto pozemkom de iure skončil 15. augusta 2016. Veľvyslanectvo USA ich teraz užíva bez platného právneho titulu," povedal na dnešnom brífingu poslanec.

Borguľa tvrdí, že ambasáda bola povinná ku dňu skončenia platnosti nájomnej zmluvy odstrániť plot z mestského pozemku. "K tomu však nedošlo. Dnes tu teda máme stav, kedy zastupiteľský úrad USA nerešpektuje a priamo porušuje zákony našej krajiny," skonštatoval poslanec.

Primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi preto poslal výzvu, aby prijal urýchlene opatrenia na odstránenie tohto podľa poslanca protiprávneho stavu a aby o týchto opatreniach bezodkladne informoval poslancov mesta, ako aj širokú verejnosť. Začiatkom októbra Borguľa poslal list aj na Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických, ktoré taktiež vyzval, aby túto situáciu riešilo. "Doteraz som na tento svoj list, ako ani na moje predchádzajúce listy nikdy nedostal odpoveď," uviedol.

Mestská časť Staré Mesto pre TASR uviedla, že stavebný úrad už vyzval veľvyslanectvo, aby preukázalo, na základe akého povolenia inštalovalo na pozemku bezpečnostný plot. Ambasáda USA dnes odkázala na svoje septembrové stanovisko, v ktorom uvádza, že súhlasila s podmienkami mesta týkajúcimi sa obnovy nájmu, vrátane úhrady ročného nájomného vo výške približne pol milióna eur. "Sme pripravení platiť tento poplatok, akonáhle bude nájomná zmluva kompletne podpísaná," tvrdí veľvyslanectvo.

Taktiež konštatuje, že je v kontakte s mestom a spolupracuje pri hľadaní riešenia vzniknutého problému. Plány na presťahovanie veľvyslanectva z Hviezdoslavovho námestia podľa ambasády napredujú. "V súčasnosti vyhodnocujeme tri pozemky pre nové veľvyslanectvo a dúfame, že proces výberu pozemku ukončíme a začneme rokovania o zmluve v roku 2016," uviedla ambasáda s tým, že po podpise stavebnej zmluvy bude výstavba novej budovy veľvyslanectva trvať približne tri až štyri roky.

Koncom septembra mestskí poslanci veľvyslanectvu neschválili nájom zhruba 1300 štvorcových metrov mestských pozemkov pred budovou ambasády do 15. augusta 2019. Podmienkou malo byť, že americká strana bude mestu platiť za jeden štvorcový meter jedno euro na deň. Ročne to do mestskej pokladnice malo priniesť zhruba 481.000 eur.

O tomto nájme s takmer identickými podmienkami pritom rozhodovali koncom júna. Vtedy nájom pozemkov americkej ambasáde predĺžili. Dodatok o predĺžení nájmu mal vstúpiť do platnosti pod podmienkou, že ho ambasáda podpíše v lehote do 60 dní od schválenia uznesenia. Ambasáda podpísala dodatok v tejto lehote 19. augusta, ale až po uplynutí doby nájmu, teda po 15. auguste.

Bratislavské mestské zastupiteľstvo tak muselo v septembri rokovať o novej nájomnej zmluve. Tá bola podobná júnovému dodatku, no americká ambasáda žiadala doplniť klauzulu o tom, že všetky jej peňažné záväzky vyplývajúce z nájomnej zmluvy podliehajú dostupnosti financií, ktoré každoročne vyčleňuje Kongres USA.

Primátor Nesrovnal v septembri uviedol, že je rozhodnutím poslancov nepríjemne prekvapený, no ako tvrdí, bude sa musieť nájsť nejaké riešenie.

"Primátor je presvedčený, že problém americkej ambasády a bezpečnostnej zóny okolo nej sa vyrieši len presťahovaním ambasády z Hviezdoslavovho námestia. Veľvyslanectvo USA informovalo hlavné mesto, že Ministerstvo zahraničných vecí USA rozhodlo o výstavbe novej budovy veľvyslanectva," povedala pre TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová s tým, že mesto je pripravené poskytnúť tomuto zámeru plnú súčinnosť v rámci svojich kompetencií.