Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

M. Ftáčnik a poslanci budú diskutovať s občanmi v Bombardieri

Bratislavská samospráva získala bezodplatne od spoločnosti BOMBARDIER na tri týždne modernú, nízkopodlažnú električku, ktorá od stredy 30. mája 2012 bude postupne jazdiť na všetkých dopravných radiálach slovenskej metropoly - Bratislavy. Symbolické zapojenie testovacej električky do premávky mestskej hromadnej dopravy začala 11.00 h na zastávke Kapucínska pri starej Národnej rade SR v Bratislave. Na snímke pohľad na testovanú elekričku. Foto: TASR/Štefan Puškáš

S Bratislavčanmi chcú diskutovať o možnostiach modernizácie verejnej dopravy.

Bratislava 6. júna (TASR) – Modernou nízkopodlažnou električkou Bombardier, ktorá od začiatku júna jazdí ulicami hlavného mesta, sa vo štvrtok 7. júna spolu s verejnosťou prevezie aj primátor Milan Ftáčnik, mestskí poslanci a hlavný dopravný inžinier Tibor Schlosser. S Bratislavčanmi tam totiž chcú diskutovať o možnostiach modernizácie verejnej dopravy.

Ako TASR informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, Ftáčnik sa s poslancami prevezie z Rače do Ružinova a späť. "Odchod električky z prvej zastávky v Rači na zastávke Komisárky je na pravé poludnie o 12.00 h a následne z Ružinova zo zastávky Astronomická o 13.00 h," vysvetlil hovorca.

Moderná električka premáva na bratislavských trasách od začiatku júna. Obyvatelia sa ňou môžu voziť zadarmo každý deň na trase Rača – Ružinov a späť. Z Rače odchádza vždy o 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00 h, z Ružinova zase o 11.00, 13.00, 15.00 a 17.00 h. Posledná jazda z Rače je však už len služobná. "Jazdná doba po skúsenostiach z prvých dní premávky je 55 až 60 minút," infomuje Dopravný podnik Bratislava na svojej webovej stránke. Cestujúci si podľa neho jazdu pochvaľujú. Skúšobnú prevádzku ukončia 20. júna.

Päťčlánkovú električku Flexity Outlook vyrobila viedenská pobočka firmy Bombardier pre španielske Alicante, samospráve ju poskytla bezplatne a do Bratislavy ju priviezli ešte v apríli. Má kapacitu 199 cestujúcich. Aj na základe podnetov a názorov od ľudí sa rozhodne, či predstavitelia mesta vypíšu súťaž na nákup takýchto moderných električiek. Mesto zároveň pripravuje rokovania s ministerstvom dopravy o tom, či možno získať financie na takýto projekt z európskych fondov.