Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. HREHOVÁ: Robiť niečo pre druhých a zadarmo dáva zmysel

Foto: TASR

Počty dobrovoľníkov OZ Odyseus sa menia počas roka, keďže každý projekt si vyžaduje iné znalosti a vedomosti.


Bratislava 10. decembra (TASR) - Dobrovoľníkov využíva aj občianske združenie Odyseus, ktoré pomáha drogovo závislým a osobám pracujúcim v sex-biznise. "Bez dobrovoľníkov by nielen naša, ale aj iné neziskové organizácie mali problém so zabezpečením všetkých svojich aktivít a činností. Dobrovoľnícka práca je nielen šanca pre nových ľudí vzdelávať sa v nových sférach, ale aj pre nás je fajn spoznávať sa s ľuďmi, ktorí pôsobia často v úplne iných oblastiach," povedala pre TASR Miriama Hrehová z OZ Odyseus.

Takto sa napríklad členovia združenia vďaka programu sprostredkovania pro bono služieb Hlavy pomáhajú Nadácie Pontis spoznali s tímom Inštitútu finančnej politiky, a tak vznikla na Slovensku cost-benefit analýza programu výmeny injekčných striekačiek. "Vďaka tejto špeciálnej pro bono pomoci máme v rukách kľúčový argument pre našu prácu, a to, že výmena injekčných striekačiek sa štátu oplatí. Na Slovensku je niekedy práca dobrovoľníkov podhodnotená, no v zahraničí je bežné, že ľudia pomáhajú tam, kde je to potrebné. Robiť niečo pre druhých a zadarmo dáva zmysel," uviedla Hrehová.

Počty dobrovoľníkov OZ Odyseus sa menia počas roka, keďže každý projekt si vyžaduje iné znalosti a vedomosti. V súčasnosti spolupracuje s desiatimi, náplň práce je rôzna. "Najčastejšie je to balíčkovanie zdravotníckeho materiálu do terénu pre našich klientov a klientky, právne poradenstvo, administratívna práca pri aktualizácii brožúrok, grafické práce súvisiace s prípravou edukačných brožúr do terénu či pomoc so spravovaním webovej stránky. Takisto takmer každá terénna sociálna pracovníčka z tímu u nás začínala najprv ako dobrovoľníčka, takže všetky sme si tým prešli. Avšak vždy tomu predchádzalo riadne výberové konanie a výcvik. Niekedy teda záleží aj na tom, ako sú ľudia odhodlaní pracovať na svojom profesionálnom rozvoji, napríklad už počas školy," zhrnula Hrehová.

Dobrovoľníkov organizácia vyberá podľa toho, čo momentálne potrebuje. Niekedy sú to právnici, inokedy človek so znalosťou počítačov. "V našom združení sú ale neodmysliteľnou súčasťou dobrovoľníci a dobrovoľníčky, ktorí pripravujú zdravotnícky materiál pre našich klientov a klientky do terénu. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že hľadáme dobrovoľnícke posily buď z radov odborníkov na vybranú oblasť, alebo ľudí, ktorí majú voľný čas a zdieľajú rovnaké hodnoty, ako máme my v organizácii. To je ďalším kľúčovým predpokladom," zhrnula.