Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. MAĎARIČ: Ľ. Štúr stvoril zo Slovákov moderný samostatný národ

Pietna spomienka pri príležitosti 160. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra v Modre 17. januára 2016. Snímka zo štylizovaného historického sprievodu. Foto: TASR/Michal Svítok

Spomienkovým podujatím, nad ktorým minister kultúry prevzal záštitu, tmesto Modra zavŕšilo uplynulý Rok Ľudovíta Štúra.


Modra 17. januára (TASR) – Ľudovít Štúr je ústrednou a zakladateľskou postavou moderných slovenských dejín. Práve on svojou energiou, svojou činnosťou a svojím dielom doslova stvoril zo Slovákov moderný samostatný politický národ. Počas dnešnej pietnej spomienky pri príležitosti 160. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra to na cintoríne v Modre vyhlásil minister kultúry SR Marek Maďarič.

Spomienkovým podujatím, nad ktorým minister kultúry prevzal záštitu, tak mesto Modra zavŕšilo uplynulý, vládou SR vyhlásený Rok Ľudovíta Štúra. Na dnešnej spomienke sa zúčastnili stovky ľudí. Štúra si uctili aj položením vencov k jeho pomníku.

„Takisto sa veľa hovorilo o tom, akou mnohostrannou osobnosťou Ľudovít Štúr bol. Či už ide o jeho pôsobenie ako buditeľa, novinára, jazykovedca, politika, filozofa alebo organizátora. Ale všetky tieto činnosti spájala jedna jediná vec. Jeho vedomá sústredenosť, koncentrácia na cieľ, ktorý si ešte ako veľmi mladý poeticky zadefinoval, prebudiť slovenský národ z hlbokého sna. A podarilo sa mu to,“ uviedol v príhovore Maďarič.

Podľa neho je plodom Štúrovej práce aj dnešné Slovensko. „Bolo to práve tou sústredenosťou, oddanosťou a zdôraznil by som ešte obetavosťou, pretože on žil a pôsobil spôsobom nie takým častým. Znamená to, že obetoval svoj vlastný život, vedome rezignoval na svoje osobné, rodinné šťastie. Za svoj krátky život Ľudovít Štúr prešiel, ako si to sám predpovedal, cestu života tŕnistú a plodom tejto tŕnistej cesty sme aj my a dnešná Slovenská republika,“ dodal Maďarič.