Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Gajdoši z celého Slovenska sa v tvorivej dielni učili vyrábať gajdy

Na snímke Juraj Dufek (vľavo) si zahral na gajdách aj spoločne s folklórnou skupinou Hájiček z Chrenovca-Brusna. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Do Mačova prišlo deväť gajdošov z celého Slovenska, aby sa pod vedením lektora Juraja Dufeka z Bojníc naučili základom výroby tohto tradičného ľudového hudobného nástroja.

Mačov 11. augusta (TASR) - Nezvyčajnú tvorivú dielňu, zameranú na výrobu gájd, pripravilo Regionálne kultúrne centrum (RKC) Prievidza, v rámci mikroprojektu Hornonitrianske kultúrne leto. Do Mačova, miestnej časti obce Diviaky nad Nitricou, kde sa počas tohto víkendu uskutočnilo tradičné podujatie Mačovský gazdovský dvor, prišlo deväť gajdošov z celého Slovenska, aby sa pod vedením lektora Juraja Dufeka z Bojníc naučili základom výroby tohto tradičného ľudového hudobného nástroja.

"Majster a vynikajúci gajdoš Juraj Dufek je špičkovým odborníkom, patrí medzi popredných výrobcov gájd nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe," vysvetlila Jana Hvojniková z RKC, prečo si za lektora vybrali práve Juraja. „Samozrejme, že za tri dni trvania tvorivej dielne sa nedá úplne naučiť vyrábať kompletné gajdy. Zamerali sa preto na výrobu najdôležitejšej časti, teda gajdice, kde sa tvorí zvuk,“ dodal Dufek.

Na snímke Juraj Dufek (vľavo) spolu s účastníkmi tvorivej dielne gajdovali po dedine.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Podľa neho každý gajdoš by mal byť dostatočne zručný, mal by si vyskúšať, ako sa gajdy vyrábajú, aby si ich sám mohol naladiť, ale aj vedieť, akú potrebujú údržbu. Ja rád, že prišli najmä mladí ľudia, ktorí majú záujem o gajdy a gajdovanie. Aj on sa pred 17 rokmi začal učiť vyrábať gajdy, vtedy mu poradili starší majstri. Preto aj on rád odovzdáva svoje bohaté skúsenosti. Doteraz totiž vyrobil okolo 400 gájd pre gajdošov doma i z mnohých európskych krajín.

Účastníci najskôr na sústruhu opracovávali drevené časti gajdice, prevŕtavali píšťaly, leštili kravské rohy, naučili sa vyrábať z trstiny a potom aj z uhlíkového kompozitného materiálu piskory. Majster každému osobne poradil, vysvetlil, kde robí chybu. Viacerým aj zatlieskal, keď zistil, že sa im gajdica podarila.

V nedeľu (10.8.), na záver tvorivej dielne, účastníci gajdovali po dedine a spoločne s folklórnou skupinou Hájiček z Chrenovca-Brusna vystúpili so spoločným koncertom v miestnej kaplnke.