Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Maďarský eurokomisár chce pomôcť maďarskej menšine na Slovensku

Na snímke Tibor Navracsics Foto: TASR/Martin Baumann

Eurokomisár sa dnes stretol s predsedom Strany maďarskej komunity Józsefom Berényim a europoslancom Pálom Csákym.


Košice 6. februára (TASR) – Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics chce riešiť problémy týkajúce sa maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Košiciach po stretnutí s predsedom Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefom Berényim a europoslancom Pálom Csákym (SMK).

Na stretnutí sa zaoberali otázkami školstva, dvojjazyčnosti a možnej podpory z eurofondov.

"Informoval som pána eurokomisára, že približne 100 menších škôl s vyučovacím jazykom maďarským na Slovensku je v ohrození. Ak nebudú mať dostatok žiakov, zatvoria ich," uviedol Berényi.

"Vieme, že najlepší spôsob pre malé deti je, ak môžu študovať tam, kde bývajú. Je to veľmi dôležité z hľadiska postavenia a identity obce," povedal Navracsics s tým, že existujú možnosti podpory z európskych zdrojov na zriadenie a rekonštrukciu takýchto škôl, nie však na prevádzku. O denný chod sa podľa Navracsicsa musia starať samosprávy samy.

O možnostiach rekonštrukcie budov škôl eurokomisár rokoval i s predsedom Košického samosprávneho kraja Zdenkom Trebuľom.

"Európska únia má na to fondy. Hovorili sme aj o možnostiach konkrétnej pomoci z eurofondov s vedením krajskej samosprávy. Pán komisár sformuloval možnosti, z ktorých fondov by mohli byť podporené kultúrne inštitúcie, základné aj stredné školy," povedal Csáky.

Druhý problém, ktorému sa Navracsics na stretnutí s Csákym a Berényim venoval, bolo dvojaké označenie informačných tabúľ pri rekonštrukcii ciest alebo budov. Ide o projekty, ktoré boli podporené z európskych fondov.

"Zatiaľ sú tie nápisy, ktoré vyžaduje Európska únia, výlučne v slovenskom jazyku. Chceli by sme zaviesť systém a v tomto žiadame pána komisára o pomoc, aby v obciach a mestách, kde žije 20 percent obyvateľov maďarskej národnosti, boli uvedené aj v jazyku menšiny. Bol by to prínos i pre Rusínov, Ukrajincov a Rómov," povedal Berényi.

Navracsics uviedol, že o otázkach, ktoré boli predmetom rozhovorov v Košiciach, bude rokovať v Bruseli.