Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Podvodníci sa zamerali na chatárov a záhradkárov. Zvýšte ostražitosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podvodníci využívajú rôzne zámienky, aby sa dostali k peniazom alebo k majetku ľudí.

Bratislava 30. júla (TASR) - Na zvýšenú ostražitosť nabáda polícia majiteľov záhradných chát a rodinných domov v Bratislavskom kraji. Výzva je reakciou na viacero prípadov, ktoré sa stali v priebehu tohto leta.

Podvodníci zneužili dôverčivosť majiteľov záhradných chatiek v záhradkárskych oblastiach, vysvetlil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Jeden z prípadov sa stal začiatkom júna v záhradkárskej oblasti Žabí majer. Po vzájomnej dohode s jedným zo záhradkárov tu skupina siedmich mužov predstierala uzatvorenie ústnej dohody o vykopaní jamy na základy záhradnej chatky za odmenu 100 eur.

Úlohu muži nesplnili. Po čiastočnom výkope majiteľa záhrady obstúpili a napriek dohode sa dožadovali vyplatenia až 2900 eur. Podľa Szeiffa sa tak dialo bez použitia hrozby násilia.

Policajná hliadka privolaná na miesto mužov zadržala a umiestnila v cele policajného zaistenia. Po podaní vysvetlenia k incidentu ich prepustila na slobodu. Vyšetrovateľ v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva. Vyšetrovanie v týchto dňoch pokračuje.

"Nedôverujte neznámym ľuďom a nikoho cudzieho nevpúšťajte do svojho bytu alebo na svoj súkromný pozemok," odporúča Szeiff. Upozorňuje, že páchatelia si vyberajú najmä fyzicky slabšie obete a využívajú ich dôverčivosť a bezbrannosť.

Podvodníci využívajú rôzne zámienky, aby sa dostali k peniazom alebo k majetku ľudí. "Chcú vniknúť do vášho bytu, domu alebo na súkromný pozemok a pokiaľ od vás nevylákajú peniaze priamo, ovládajú veľa spôsobov, ako vás okradnúť," vystríha policajný hovorca.

Radí, aby sa ľudia nedali nachytať na až podozrivo lákavé ponuky napríklad na údržbárske či stavebné práce za podozrivo nízku finančnú odmenu poskytovanú neznámymi podozrivými osobami.

"Pozemok si dostatočne zabezpečte oplotením, je vhodné zaobstarať si strážneho psa," odporúča ďalej Szeiff. Pri uzatváraní dohôd s neznámymi osobami, či už ústnych alebo písomných, je podľa neho vhodné si nechať vždy poradiť od blízkych, vierohodných osôb a v prípade potreby vec konzultovať s právnikom. "Nedovoľte nikomu, aby vás nútil čokoľvek podpísať," uzatvára policajný hovorca.