Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Malá Fatra opäť otvára svoje chodníky verejnosti

Malá Fatra Malý Rozsutec ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Návštevníci si tak môžu už od soboty (16.6.) vychutnať výhľady z Veľkého Rozsutca a objavovať malebné zákutia Obšívanky.

Bratislava 15. júna (TASR) - Turistické chodníky Malej Fatry, ktoré boli pre ochranu fatranskej fauny a flóry zatvorené, sa po jarnej uzávere opäť otvárajú pre verejnosť. Návštevníci si tak môžu už od soboty (16.6.) vychutnať výhľady z Veľkého Rozsutca a objavovať malebné zákutia Obšívanky. Obe lokality sú súčasťou národných prírodných rezervácií Tiesňavy a Rozsutec, v ktorých platí najvyšší stupeň ochrany.

"Jar je najcitlivejšie ročné obdobie pre rôzne druhy živočíchov. Je to obdobie hniezdenia a liahnutia nového potomstva vtákov, ale aj obdobie výchovy a prispôsobovania sa mláďat cicavcov okoliu. V tomto období je pre živočíchov dôležitý pokoj od turistického ruchu. V neposlednom rade ide aj o ochranu pôdneho krytu," uviedol na margo doterajšej uzávery Maroš Stano z Ministerstva životného prostredia SR.

Oblasť Malej Fatry bude zároveň dejiskom stacionárneho monitoringu. Ten by mal prebiehať od dnes až do nedele (17.6.) a mal by odhaliť počet medveďov, ktoré sa pohybujú na území Národného parku Malá Fatra. V minulom roku sa ich podarilo napočítať takmer 40.