Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Gajdošské fašiangy prinesú pochôdzku obcami aj zabíjačky

ilustračná snímka Foto: TASR - Oliver Ondráš

Festival, ktorý do dedín Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany prináša gajdošskú hudbu, sa uskutoční v dňoch od 24. do 27. februára.

Malá Lehota 6. februára (TASR) - Medzinárodné stretnutie gajdošov a gajdošských hudieb s názvom Gajdošské fašiangy, ktoré sa každoročne konajú v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca, oslávi tento rok svoje 30. výročie. Festival, ktorý do dedín Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany prináša gajdošskú hudbu, sa uskutoční v dňoch od 24. do 27. februára.

Hlavný program festivalu s názvom Bol raz jeden gajdoš sa uskutoční v piatok 24. 2. v Kultúrnom dome v Malej Lehote, piatkový program zavŕši fašiangová zábava. "Počas všetkých dní sa môžu návštevníci tešiť na množstvo sprievodných podujatí, ako sú fašiangová pochôdzka obcami, jarmok tradičných remesiel, tvorivé dielne, súťaž o najlepšiu huspeninu, zabíjačky a slávnostné sväté omše," informovala Veronika Cimrová z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom, ktoré je hlavným organizátorom podujatia. Spoluorganizátormi sú Cech slovenských gajdošov, obce Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany.

Gajdošské fašiangy sa v Malej Lehote, v dedine s dlhou gajdošskou tradíciou, konajú podľa katolíckeho kalendára každoročne v posledný víkend pred Popolcovou stredou. Podľa starého zvyku krojovaní účastníci sprievodu prejdú celú obec od domu k domu, nezabudnú pritom navštíviť ani svojich rodákov v okolitých obciach a mestách.

Gajdoši patria k najstarším a najuniverzálnejším ľudovým inštrumentalistom. Pre hudobnú zložitosť a náročnosť hry na gajdách sa hodnotia ako najlepší muzikanti. V Európe existuje približne 300 druhov gájd, ktoré sa odlišujú zvukom, farbou tónu a konštrukciou. Len nedávno sa gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku dostali aj na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.