Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Malá vodná elektráreň podľa rybárov zabije unikátny úsek Váhu

Existujúca malá vodná elektráreň na Váhu v Trenčíne 10. mája 2012. Trenčianski rybári bijú na poplach. Plánovaná výstavba malej vodnej elektrárne na Váhu, len niekoľko stoviek metrov pod stavidlami v Trenčianskych Biskupiciach, spôsobí podľa nich obrovské škody na ichtyofaune a zabráni migrácii rýb. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

K zámeru výstavby malej vodnej elektrárne dali kladné stanovisko všetky zainteresované subjekty, proti je Správa chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Biele Karpaty.

Trenčín 10. mája (TASR) – Trenčianski rybári bijú na poplach. Plánovaná výstavba malej vodnej elektrárne na špecifickom úseku Váhu, len niekoľko stoviek metrov pod stavidlami v Trenčianskych Biskupiciach, spôsobí podľa nich obrovské škody na ichtyofaune.

Zabráni migrácii rýb a prakticky odstráni nevyhnutné okysličovanie vody na perejách pod stavidlami.

„V pásme mreny a pleskáča sa môžu stavať elektrárne, hate a pevné prekážky v toku vo vzdialenosti 20 až 30 kilometrov od seba. Iba tak môžu ryby využívať svoje migračné schopnosti, ktoré sú pre ne životne dôležité. V tomto prípade plánujú prehradiť Váh vo vzdialenosti asi 700 metrov od stavidiel! Ak by sa postavila elektráreň, zostane tu 700 metrov mŕtvej vody,“ priblížil predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MsO SRZ) v Trenčíne Ľubomír Klas.

Pripomenul, že časť Váhu pod biskupickými stavidlami má špecifický perejovitý charakter, kde sa voda dostatočne okysličuje aj v letných mesiacoch pri nízkych prietokoch. V úseku sa podľa neho vyskytuje viac ako 30 druhov rýb, medzi nimi mnoho zákonom chránených druhov.

„Ak by sa koryto Váhu prehradilo, došlo by k vzdutiu vodnej hladiny asi o dva metre, čím by ryby stratili životné prostredie, stratili by možnosť migrácie a nedostatočné okysličovanie vody by malo negatívny dopad na celom úseku Váhu v podstate až po Sĺňavu,“ doplnil Klas. Zdôraznil, že migrácia rýb cez plánovaný štetinový rybovod je na Slovensku neoverená, vyžaduje veľké náklady na údržbu a rybovod je iný, ako bol v pôvodnom projekte.

K zámeru výstavby malej vodnej elektrárne dali kladné stanovisko všetky zainteresované subjekty, proti je Správa chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Biele Karpaty, ktorých negatívne stanovisko nevzal Obvodný úrad životného prostredia v Trenčíne do úvahy.

„Umiestnenie stavby považujeme za absolútne nevhodné. Už samotná hať v Trenčianskych Biskupiciach je veľkou prekážkou pre migrujúce ryby. Existujúci rybochod je prakticky nefunkčný a výstavbou ďalšej malej vodnej elektrárne by vznikla ďalšia prekážka v podhatí, ktorá by ešte viac znížila migráciu rýb,“ povedal Jozef Májsky z CHKO Biele Karpaty.

Podľa zástupkyne prednostu Krajského úradu životného prostredia v Trenčíne Jany Hurajovej stavba ešte nie je povolená. Spĺňa však podmienky koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov Slovenskej republiky schválených Radičovej vládou v roku 2011, rovnako súhlasné stanovisko s určitými podmienkami dal Slovenský vodohospodársky podnik ako správca toku.

„Stavba podlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie EIA. My sme na to upozornili, spadá to však do kompetencie Obvodného úradu životného prostredia v Trenčíne a my musíme jeho rozhodnutie rešpektovať. Ak však budú všetky stanoviská, vrátane rozhodujúceho stanoviska Slovenského vodohospodárskeho podniku, kladné, tak stavebné povolenie vydať musíme,“ zdôraznila Hurajová s tým, že práve posudzovanie vplyvov na životné prostredie je záležitosťou, ktorá môže do celého procesu ešte vstúpiť.