Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obyvatelia chcú škôlky, parkoviská a lekárov

Bytová výstavba v Malackách Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vyplýva to z ankety, ktorú robí mesto.

Malacky 1. októbra (TASR) - Obyvatelia Malaciek si želajú zvýšiť kapacitu materských škôl, zlepšiť parkovacie možnosti i dostupnosť lekárskej starostlivosti. Sú aj za zriadenie strednej odbornej školy v meste. Také sú priebežné výsledky ankety, ktorá slúži ako podklad na vypracovanie Programu sociálneho a hospodárskeho rozvoja (PSHR) mesta na roky 2014-2020.

Ako informuje internetová stránka Malaciek, respondenti sa najviac sťažovali na bezpečnosť v meste, kvalitu i dostupnosť lekárskej starostlivosti i možnosti sociálneho bývania, ktoré považujú za veľmi zlé. Dôležité je podľa ich názoru odkloniť dopravu z centra mesta a tiež zrekonštruovať cesty i chodníky.

V oblasti životného prostredia ocenili obyvatelia okresného mesta napojenosť domácností na kanalizáciu, nedostatočná je však podľa nich čistota verejných priestranstiev i kvalita verejnej zelene. Podľa respondentov je potrebné zvýšiť u obyvateľov Malaciek povedomie o ochrane životného prostredia.

Spokojnosť vyjadrili Malačania s možnosťami kultúrno-spoločenského vyžitia v meste.

Do polovice septembra boli v rámci ankety spracované odpovede 108 respondentov. Odpovedali v nej najmä ľudia v produktívnom veku, najmenej sú zastúpení respondenti vo vekových skupinách 15-17 rokov, 70 a viac rokov. Najčastejšie sa do ankety zapojili vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí tvoria 36 percent všetkých respondentov. Typického respondenta predstavoval muž v pracovnom pomere vo veku 24-44 rokov s ukončeným vysokoškolským vzdelaním.

Prieskum verejnej mienky pokračuje. Zapojiť sa neho môže každý, kto má trvalý pobyt na území mesta. Dotazník je k dispozíciu na recepcii mestského úradu i v miestnych novinách.