Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Malé lavínové nebezpečenstvo v Tatrách aj naďalej trvá

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Za posledných 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do päť centimetrov nového prachového snehu.

Liptovský Hrádok 27. novembra (TASR) - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aj naďalej trvá vo Vysokých a Západných Tatrách. Lokálne nebezpečenstvo zaznamenali lavínoví špecialisti od nadmorskej výšky 1900 metrov nad morom. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Zmena sa neočakáva ani v neskorších hodinách. Aj popoludní počítame s prvým stupňom lavínového nebezpečenstva. V ostatných pohoriach sa nebezpečenstvo lavínových zosuvov zatiaľ nevytvorilo," uviedol. Snehová pokrývka je podľa neho relatívne dobre spevnená a stabilná, iba miestami sa nachádzajú snehové vankúše a záveje s väčším množstvom previateho snehu. Najviac snehu je akumulovaného pod skalnými stenami a v terénnych depresiách. Predpokladajú sa iba malé spontánne splazy vo veľmi strmom, extrémnom teréne na svahoch s trávnatým podkladom a na hladkých skalných platniach.

Dnes ráno bola na horách prevažne veľká oblačnosť a hmlisto. Miestami, najmä vo vyšších nadmorských výškach, sa objavila prechodne zmenšená oblačnosť. Vo Vysokých Tatrách doznievalo slabé nočné sneženie. Oproti štvrtku (26.11.) sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus osem do mínus dvoch stupňov Celzia. Vo Vysokých a Západných Tatrách prevládal vietor severných smerov s rýchlosťou do 25, na hrebeňoch a vrcholoch prechodne v nárazoch až do 50 kilometrov za hodinu. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách prevládal vietor južných a východných smerov s rýchlosťou do 35, krátkodobo v nárazoch až do 55 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do päť centimetrov nového prachového snehu. Na záveterných svahoch, pod skalnými stenami a v záveroch dolín sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu. Výška snehovej pokrývky dosahuje v týchto miestach aj viac ako 50 centimetrov.