Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Pre malé sovy vo Vysokých Tatrách nainštalovali nové hniezdne búdky

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ide celkovo o sedem hniezdnych búdok pre malé sovy a jednu polobúdku pre sovu dlhochvostú.

Vysoké Tatry 17. februára (TASR) – Na území Vysokých Tatier strážcovia Správy Tatranského národného parku (TANAP) nainštalovali sedem hniezdnych búdok pre malé sovy. K nim pribudla aj jedna polobúdka pre sovu dlhochvostú.

„Všetky druhy sov sú dôležitou súčasťou ekosystémov a ako takmer vrcholoví predátori svojou prítomnosťou indikujú jeho správne fungovanie,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Podľa neho vzhľadom na úbytok hniezdnych možností, najmä dutín v kmeňoch starých stromov, sa stávajú stále zriedkavejšími. „Preto sme nainštalovali sedem hniezdnych búdok pre malé sovy (kuvik kapcavý a kuvičok vrabčí) a jednu polobúdku pre sovu dlhochvostú, ktorú poskytli zamestnanci z Ochranného obvodu Štrbské Pleso,“ doplnil riaditeľ.

Búdky sú inštalované v lesných porastoch s výskytom dutinových hniezdičov a zároveň na lokalitách s úbytkom hniezdnych možností po spracovaní kalamity. Majko uviedol, že boli vyrobené z drevených dosiek a nainštalované vo výške zhruba päť metrov. „Výletové otvory sa orientovali na východ až juhovýchod tak, aby sa prevládajúce vetry opierali o zadnú stranu. Aby sa búdka nezdala sovám ako cudzia, bol na jej dno vložený materiál z okolia,“ doplnil Majko. Akcia prebehla pred očakávaným tokom a párením sov a v nasledujúcom období budú búdky pravidelne kontrolované.