Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Maliarka Eva B. Linhartová výstavuje v Bratislave svoju farebnú jar

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Tieto obrazy avizujú prichádzajúcu jar, keďže zima bola skúpa na sneh. Sú na nich reflexie videnej reality i voľných krajinárskych motívov a zároveň zviditeľňovanie neviditeľného.

Bratislava 3. marca (TASR) – Pestrofarebné pastelové diela prezentuje maliarka Eva B. Linhartová v bratislavskej galérii CompanyArt. Výstavu nazvala podľa obrazu Farebná jar a potrvá do 31. marca.      

Ďalšie diela Predjarie, Veselá záhrada, Klíčenie, Kvety v tráve, Jarná lúka, Záhony v parku, Veterné ráno či sériu Živly spestrujú farebné tapisérie Zimná záhrada a Jarná záhrada.

"Je to pomerne málo známa galéria na známej ulici Palisády, v ktorej sme dostali ponuku urobiť výstavu a tak sa tu prvý raz stretáme. Tieto obrazy avizujú prichádzajúcu jar, keďže zima bola skúpa na sneh. Sú na nich reflexie videnej reality i voľných krajinárskych motívov a zároveň zviditeľňovanie neviditeľného. V maliarskom prejave je to moderný realizmus, postimpresionistické ladenie, lyrická abstrakcia i český výtvarný poetizmus," predstavil výstavu jej kurátor Bohumír Bachratý.

Eva B. Linhartová sa narodila v Prahe (1943). Od roku 1951 žije v Bratislave, kde absolvovala Školu umeleckého priemyslu, odbor keramika u profesora Teodora Lugsa. Od roku 1989 je členkou Slovenskej výtvarnej únie – Spoločnosť voľných výtvarných umelcov. V jej komornej tvorbe dominuje technika pastelu, kresba, maľba, ilustrácia a textil. Často sú to prírodné, krajinárske inšpirácie, podoby a premeny ročných období, ale aj tematika hudby a poézie. Svoje diela prezentovala na mnohých autorských a kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. Absolvovala niekoľko tvorivých pobytov a sympózií, v roku 2012 študijný tvorivý pobyt v Cité Internationale des Arts v Paríži.