Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V Malinovej postavili obrovský máj

Máj zdobili miestne dievčatá. Foto: TASR/Pavol remiaš

Má výšku 24-metrov a vztýčili ho klasickým ručným spôsobom za necelých 20 minút.

Malinová 30. apríla (TASR) – Tradičným ručným spôsobom dnes uprostred obce postavili v Malinovej, malej podhorskej dedinke pod Magurou, na úpätí v Strážovských vrchov, obrovský máj. Má výšku 24-metrov a vztýčili ho klasickým ručným spôsobom za necelých 20 minút.

Tradíciu stavania májov v tejto dedine dodržujú už desiatky rokov, vždy v predvečer prvého mája.

Podľa slov jedného z organizátorov, Ladislava Richtera (64), ktorý v 80-tych rokoch minulého storočia stál na čele obce, stavanie mája bolo v dedine vždy sviatkom. Pri Partizánskom dome, ktorý slúži ako kultúrny stánok sa vždy zišla celá dedina. Nebolo to inak ani dnes. Máj prišli pomôcť postaviť nielen mládenci a futbalisti, ale aj dobrovoľní hasiči a viacerí starší chlapi. Pokyny asi tridsiatke chlapov dával najskúsenejší „staviteľ májov“ Ľudovít Harbut.


Bolo treba veľa rúk

Stavanie mája tradičným ručným spôsobom
Foto: TASR/Pavol Remiaš
„Bolo treba veľa rúk. V okolitých dedinách totiž už centrálne máje väčšinou stavajú pomocou žeriavov, alebo kladkami a lanami. My zostávame pri spôsobe, akým máje stavali naši otcovia“, uviedol Richter. Sú to väčšinou dlhé tyče, ukončené kovovým hrotom a hákmi, aké používali a ešte aj používajú hasiči. Dôležitým nástrojom sú tiež takzvané „bajláky“. Tyče, na konci ktorých je zdvojené lano so slučkou. To sa omotáva a posúva po kmeni podľa potreby. Iba jeden technický „zlepšovák“ v Malinovej pred viac než štvrťstoročím pri stavaní mája predsa len zaviedli. Do zeme zabetónovali pätku z elektrického stĺpa. Kmeň smreka v spodnej časti prevŕtajú dvomi otvormi. Hrubou skrutkou ho zospodu pripevnia k pätke. Keď už je máj postavený, upevnia ho aj druhou skrutkou. Je to oveľa bezpečnejšie, ako keby museli vyhĺbiť pre máj hlbokú jamu, konštatoval Richter.

Na druhej strane jedna tradícia predsa len zanikla. Kedysi priviazali asi do dvoch tretín kmeňa májového stromu fľašu pálenky. Keď máj postavili, niektorí mládenci sa usilovali naboso po olúpanom kmeni vyšplhať sa hore a fľašku získať. Vždy však hrozil úraz. Neskôr takéto lákadlo priviazali do vyzdobenej koruny. Pálenka mala slúžiť na pohostenie tých, ktorí máj dávali dolu. Ale ani to sa veľmi neosvedčilo, pretože sa často rozbila. Starostka obce Mária Luprichová však nezabudla na dobré zvyky a všetkých aktérov pohostila malinovicou.