Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Takto si v Malinovej pripomenuli výročie SNP

V hornonitrianskej obce Malinová si 72. výročie Slovenského národného povstania pripomenuli tradičným výstupom na obnovený partizánsky bunker v Strážovských vrchoch, pietnym aktom pri pamätníku a partizánskou vatrou. Na snímke z partizánskej vatry mali najväčšiu radosť deti. Malinová, 28. augusta 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Oslavy sa začali už v sobotu pietnym aktom pri pomníku padlým v boji proti nemeckému nacizmu.


Malinová 28. augusta (TASR) – V hornonitrianskej obci Malinová si 72. výročie Slovenského národného povstania pripomenuli dnes tradičným výstupom k obnovenému partizánskemu bunkru v Strážovských vrchoch. Po potlačení povstania v ňom sídlil partizánsky oddiel Ernesta Thälmanna, ktorý ako jeden z mála partizánskych zoskupení na Slovensku pozostával z veľkej časti z protifašisticky zmýšľajúcich občanov nemeckej národnosti. Boli to predovšetkým občania Malinovej a okolitých, takisto nemeckých obcí. Jej veliteľom bol Malinovčan Július Elischer.

Oslavy sa začali už v sobotu (27.8.) pietnym aktom pri pomníku padlým v boji proti nemeckému nacizmu. Pamätník, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, predstavuje postavu partizána odkladajúceho zbraň, pričom si kasá rukávy do práce. "V Malinovej, ktorá sa pred vojnou volala Cach, žili v prevažnej miere karpatskí Nemci. Až 70 z nich sa aktívne zapojilo do protifašistického odboja a SNP. Ďalší asi 40 občania sa pridali k odboju ako dobrovoľníci," uviedol Ladislav Richter, ktorého otec Ján Richter aktívne pôsobil v partizánskej skupine ako veliteľ čaty a bol aj spojkou s ústredným velením povstania. Pripomenul, že 24 Malinovčanov nechalo v boji svoje životy. Predstavitelia obce, poslanci, zástupcovia viacerých organizácií a rodinní príslušníci položili k pamätníku vence a kytice kvetov.

Potom sa stovky obyvateľov stretli na miestnom futbalovom ihrisku kde L. Richter slávnostne zapálil tradičnú partizánsku vatru. "Tradícia partizánskych vatier pretrváva od skončenia vojny. Ani jeden rok sme ju nevynechali," konštatoval. Na zapálenie vatry ho otec každý rok brával, keď bol ešte chlapec. Teraz tam chodí aj on so svojimi synmi a vnukmi. Deti tak ako vtedy, tak aj teraz mali totiž z vysokej vatry najväčšiu radosť. Naháňali sa za iskričkami, ktoré z nej vyletovali. Všetko však pozorne sledovali dobrovoľní hasiči, pripravení zasiahnuť, ak by niekde nebodaj vznikal požiar. Podujatie malo aj spoločenský charakter. Účastníci si spoločne posedeli pri hudbe a občerstvení.