Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Malokarpatské mesto Pezinok pozýva na tradičné Vínne trhy

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medzinárodná súťaž, výstava a degustácia hroznových vín v tomto roku ponúka 559 vzoriek od 101 vystavovateľov.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Malokarpatské vinohradnícke mesto Pezinok sa stane v piatok 26. apríla centrom milovníkov vínnej turistiky, gurmánskych špecialít a dobrej zábavy. Začínajú sa tu tradičné Vínne trhy, ktoré potrvajú do soboty.

"Vínne trhy sa konajú každoročne, väčšinou v tretí piatok a sobotu v apríli. Prispeli k vytvoreniu novodobej tradície Pezinka ako centra vínneho turizmu na Slovensku a stali sa miestom odborných i neformálnych stretnutí vinárov," uviedol Milan Pavelka, predseda Občianskeho združenia Malokarpatská vínna cesta.

Medzinárodná súťaž, výstava a degustácia hroznových vín v tomto roku ponúka 559 vzoriek od 101 vystavovateľov. "Hodnotenie vín bolo anonymné, odborné komisie hodnotili vína na základe 100-bodového systému založeného na princípe udeľovania kladných bodov. Ku každému ročníku je vydaný katalóg, ktorý obsahuje zoznam všetkých zúčastnených a prehľad ocenených vín," dodala pre TASR dlhoročná protagonistka súťaže Oľga Bejdáková zo Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov.

Sú známi víťazi, vrátane šampiónov v siedmich súťažných kategóriách. V kategórii tichých suchých bielych vín titul šampióna získalo víno Aurelius, výber z hrozna, ročník 2012, z Vinárstva Jozef Dufek v moravských Svatobořiciach. Medzi polosuchými a polosladkými bielymi dominoval Devín, bobuľový výber, ročník 2012, z vinárstva Vins Vinosady. V tichých sladkých vínach bez rozdielu farby je šampiónom ľadové Veltlínske zelené, ročník 2006, z produkcie Víno Ludvik Pezinok. V kategórii ružových najvyššie zabodovalo Rosé Cabernet Sauvignom, ročník 2012 zo spoločnosti Víno Mrva&Stanko. Na trón červených vín posadila porota Cabernet Sauvignom, ročník 2011 od producenta Mavín Pomfy Vinosady. Medzi šumivými vínami zvíťazil sekt Pinot Noir rosé, ročník 2011, zo spoločnosti Elesko Bratislava.

Súčasťou pezinských Vínnych trhov sú aj v tomto roku sprievodné podujatia ako napríklad súťaž o najkrajšiu vínnu etiketu, adjustáž vína či súťaž o Kráľovnú vína malokarpatského regiónu.

Vínne trhy v Pezinku sa konajú od roku 1995, pôvodne to bola regionálna ochutnávka vín. Postupne sa vyprofilovala na podujatie, z ktorého ocenenia sú prestížne.