Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Mareka T., obžalovaného z vraždy Romana Deáka, prepustili na slobodu

Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) dnes prepustil z väzby podnikateľa Mareka T., ktorý v súčasnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici čelí obžalobe z objednania si vraždy Romana Deáka. Na snímke Marek T. vychádza z brány Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici 2. februára 2015. Foto: TASR - Branislav Račko

Obhajcovia ústavnú sťažnosť podali ešte vlani v máji. Namietali v nej porušenie práva na obhajobu.

Bratislava 2. marca (TASR) – Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) dnes prepustil z väzby podnikateľa Mareka T., ktorý v súčasnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici čelí obžalobe z objednania si vraždy Romana Deáka.



NS SR tak musel urobiť na základe nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky z 18. februára tohto roku, ktorým ÚS SR zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR z apríla minulého roku o predĺžení väzby Mareka T. Ústavný súd SR konštatoval, že predĺžením väzby podnikateľa obvineného v prípade vraždy Deáka, NS SR porušil jeho základné právo. TASR o tom dnes informovalo Tlačové oddelenie NS SR.



Marek T. opustil brány Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici krátko pred 15.00 hodinou. Pred väznicou ho čakali rodinní príslušníci a aj značný počet novinárov.

Marek T. opúšťa väznicu



Na otázku TASR, ako vníma dnešné rozhodnutie NS SR, reagoval: "Ešte som si ho nepreštudoval, takže nechcem sa vyjadrovať k tomu, pretože teraz mi bolo doručené, takže neviem ešte, čo je v tom." V najbližších dňoch sa Marek T. chystá dokázať, že svedok Daniel V., ktorý ho usvedčuje z objednávky vraždy Deáka, klame. "Je klamár, dokážem to v najbližších dňoch na polygrafe, dúfam, že sa prídete pozrieť," vyzval médiá.

"Po doručení nálezu ÚS SR bude potrebné, aby NS SR urýchlene rozhodol, keďže v súčasnosti jeho väzba nie je právoplatne predĺžená," uviedla na začiatku minulého týždňa pre TASR obhajkyňa Eva Mišíková. Spolu s ostatnými obhajcami Mareka T. predpokladala, že dôjde k prepusteniu ich klienta na slobodu.

Na archívnej snímke je obžalovaný Marek T., údajný objednávateľ vraždy Romana Deáka, eskortovaný do budovy súdu. Banská Bystrica, 20. januára 2015.
Foto: TASR - Dušan Hein


Obhajcovia ústavnú sťažnosť podali ešte vlani v máji. Namietali v nej porušenie práva na obhajobu. "Orgánmi činnými v trestnom konaní boli vykonávané dôkazy svedčiace v jeho neprospech. Tie dôkazy, ktoré boli nami navrhnuté, vo veľkom množstve podaní neboli vôbec akceptované," vysvetlila Mišíková.

Na archívnej snímke je obžalovaný Marek T., údajný objednávateľ vraždy Romana Deáka, v pojednávacej miestnosti. Banská Bystrica, 20. januára 2015.
Foto: TASR - Dušan Hein


Ako zdôraznila, obhajcom nebolo umožnené klásť otázky korunnému svedkovi obžaloby Danielovi V., bývalému členovi skupiny sýkorovcov (na ŠTS vypovedal 19.2. a uviedol, že vraždu Deáka si mal objednať Marek T., čo on odmieta – pozn. TASR). Neboli vykonané ani konfrontácie, ktoré navrhovali na odstránenie rozsiahlych a závažných rozporov vo výpovediach svedkov. Podľa Mišíkovej v prípade ich klienta došlo k porušeniu základných ľudských práv a príslušných článkov Dohovoru o ľudských právach.