Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Ďurišin odmieta dôvody, pre ktoré prišiel o post viceprimátora Prešova

Martin Ďurišin Foto: TASR

Primátorka Turčanová ako dôvod jeho odvolania uviedla nezvládnutie komunikácie s klubmi a hlasovania v zastupiteľstve proti návrhom vedenia mesta, ktorého bol súčasťou.

Prešov 23. januára (TASR) – Prešovský mestský poslanec Martin Ďurišin, ktorého primátorka mesta Andrea Turčanová minulý týždeň odvolala z postu druhého viceprimátora s účinnosťou od 20. januára, nesúhlasí s dôvodmi odvolania. Napriek tomu plne rešpektuje rozhodnutie primátorky. Ďurišin o tom informoval dnes vo svojom písomnom stanovisku, ktoré poslal médiám.

Turčanová ako dôvod jeho odvolania uviedla „nezvládnutie komunikácie s klubmi a hlasovania v zastupiteľstve proti návrhom vedenia mesta, ktorého bol súčasťou“. Ako príklad uviedla návrh riešenia nakladania s odpadmi.

K hlasovaniu v zastupiteľstve Ďurišin uviedol, že si ctí ústavnú vymoženosť slobody hlasovania a ku každému hlasovaniu sa snažil pristupovať zodpovedne s uplatnením svojho najlepšieho vedomia a svedomia a s pocitom zodpovednosti pred voličmi.

„So všetkou odhodlanosťou sa snažím dbať o ich verejný záujem a mám ho na zreteli pri každom hlasovaní. Mrzí ma, že mi to pani primátorka zazlieva. Zrejme očakávala, že sa vždy stotožním s jej vôľou. Asi som ju sklamal otvorenosťou, samostatným úsudkom a vlastným pohľadom na niektoré problémy Prešova a ich riešenie,“ uviedol Durišin. Vo svojej reakcii sa ďalej odvoláva na právo demokraticky sa rozhodnúť pri každom hlasovaní.

Odvolaný viceprimátor odmieta tvrdenie, že nezvládol komunikáciu s poslaneckými klubmi. Takéto konštatovanie je podľa neho iba jednostranným pohľadom primátorky, pričom vyjadriť by sa k tomu mali členovia poslaneckých klubov Lepší Prešov a Smer-SD, nezávislí, SNS. Ďurišin je presvedčený, že dôvodom na jeho odvolanie nebola kritika na nedostatočný prenos informácií z vedenia smerom ku klubom, ale to, že ich nepresvedčil, aby hlasovali podľa predstáv Turčanovej.

K téme nakladania s odpadmi Ďurišin povedal, že mu to primátorka „zavesila na krk“, hoci je vyštudovaný historik a politológ. Prijal to však ako výzvu a z jej poverenia vytvoril odbornú pracovnú skupinu, ktorá mala vypracovať základné parametre súťaže na likvidáciu odpadu. „Návrh riešenia nakladenia s odpadmi v našom meste teda nebol mojím osobným návrhom, ale výsledkom kolektívneho rozhodnutia odbornej komisie, s ktorým sa stotožnilo aj mestské zastupiteľstvo,“ uviedol Ďurišin. Z toho dôvodu ani tu nevidí svoje osobné zlyhanie.

„Nenašiel som opodstatnenie môjho odvolania ani v jednom z ňou uvedených dôvodov. Možno by bolo lepšie, ak by ma pani primátorka oficiálne odvolala bez udania dôvodu, alebo aby našla objektívne dôvody,“ píše sa v stanovisku bývalého viceprimátora Ďurišina.

Martin Ďurišin zastával pozíciu viceprimátora Prešova od 1. augusta minulého roku. O jeho odvolaní informovala Turčanová 19. januára, deň pred účinnosťou tohto rozhodnutia.

Ďurišin kandidoval za poslanca do mestského zastupiteľstva za stranu #Sieť. Pôvodne bol v poslaneckom klube KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, #Sieť, NOVA, krátko po parlamentných voľbách časť poslancov z väčšinového klubu vytvorila nový poslanecký klub Lepší Prešov, ktorý začal užšie spolupracovať s poslaneckým klubom Smer-SD, nezávislí poslanci a SNS. Po preskupení síl požiadali o vymenovanie druhého viceprimátora, ktorým sa stal Ďurišin.