Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Obyvateľov jednej z ulíc v Martine trápi zápach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Problém so zápachom vznikol v roku 2007 po kolaudácií kanalizácie.

Martin 21. apríla (TASR) – Obyvatelia Kratinovej ulice v Martine – Priekope sa vďaka rekonštrukcii kanalizácie zbavia nepríjemného zápachu, ktorý sa šíril nielen na ulici, ale aj v ich príbytkoch. Turčianska vodárenská spoločnosť by mala rekonštrukčné práce ukončiť na prelome apríla a mája. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Jozef Petráš.


Etapu, realizovanú bezvýkopovou technológiou už podľa neho ukončili a teraz sa realizuje časť stavby výkopovou technikou. „V spolupráci s mestom a poslancami sa ešte vyrieši otázka, či nový asfaltový koberec pokryje len výkopy alebo celú šírku ulice. Investorom rekonštrukčných prác je Turčianska vodárenská spoločnosť s predpokladaným objemom 240.000 eur,“ uviedol Petráš.

Primátor Martina Andrej Hrnčiar pripomenul, že o neznesiteľnom zápachu na Kratinovej ulici, ktorý spôsobovala nesprávne postavená kanalizácia, sa presvedčili na sklonku roku 2011 počas Dňa mestskej časti Priekopa.

„Mesto Martin je majoritným akcionárom vodárenskej spoločnosti. Ako jeho štatutár som využil túto právomoc a dal prísľub, že sa pokúsime vyriešiť situáciu a zaradiť rekonštrukciu do investičného plánu na rok 2012. To sa nám podarilo, projektovú dokumentáciu sme vypracovali ešte v minulom roku. Problém s neznesiteľným zápachom sa vyriešil tak, aby občania mohli spokojne bývať vo vlastných príbytkoch,“ povedal Hrnčiar.

Problém so zápachom vznikol podľa riaditeľa Turčianskej vodárenskej spoločnosti Rastislava Zábronského v roku 2007 po kolaudácií kanalizácie, ktorou sa napojili na kanalizačný systém okolité obce.

„Akciu zastrešovala v minulosti Turčianska vodárenská spoločnosť v spolupráci s projektantom, ktorý navrhol technické riešenie stavby a vyústil výtlak kanalizácie na konci Kratinovej ulice. Z akých dôvodov už dnes nevieme posúdiť, projekčná kancelária, ktorá nesie zodpovednosť za túto akciu, už neexistuje. Po právnej analýze je jasné, že ani vyvodenie dôsledkov nie je možné. Samotný realizátor stavby tiež nie je zodpovedný za to, ako to dnes vyzerá, pretože postupoval v zmysle schválenej projektovej dokumentácie,“ dodal Zábronský.