Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Martin sa snaží zastaviť exekúciu pre kauzu Martinské hole

primátor mesta Andrej Hrnčiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Dlhoročný spor v kauze vybudovania Lyžiarskeho strediska Martinské hole vyvrcholil začiatkom roka exekúciou mesta.


Martin 7. septembra (TASR) – Mesto Martin využije všetky právne prostriedky, aby ochránilo peniaze Martinčanov a bránilo sa tlaku od spoločnosti PK Faktoring, s. r. o. Preto doručilo v pondelok (5. 9.) Okresnému súdu (OS) v Martine ďalší návrh na odklad exekúcie v spore o výstavbu lyžiarskeho strediska na Martinských holiach. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Dlhoročný spor v kauze vybudovania Lyžiarskeho strediska Martinské hole podľa nej vyvrcholil začiatkom roka exekúciou mesta. "V Martine bola následne zavedená nútená správa, ktorá do veľkej miery paralyzovala život v meste. Aj napriek tomu, mesto stále neuznáva existenciu pohľadávky a podniká všetky možné právne kroky, aby ochránilo peniaze Martinčanov. Jedným z možných právnych krokov, okrem podania sťažnosti na Ústavnom súde, je možnosť podať na príslušný OS návrh na odklad exekúcie. Mesto Martin, samozrejme, využilo aj tento právny krok," uviedla Kalmanová.

"Vzhľadom na to, že v celej kauze sa neustále menia podmienky a vychádzajú na svetlo nové skutočnosti, mesto mohlo opätovne podať návrh na odklad exekúcie. V podaní z prvého septembrového pondelka boli uvedené všetky dôvody, ktoré podľa mesta bránia vykonaniu exekúcie. Vrátane faktu, že mesto vyzvalo veriteľa na rokovanie a zloženie dlžnej čiastky do notárskej úschovy. OS v Martine žiadosť mesta zaevidoval a v zákonnej lehote o nej rozhodne," doplnila hovorkyňa mesta Martin.

Spoločnosť PK Faktoring, s. r. o., podľa nej svojim konaním a ignorovaním návrhov na rokovanie aj naďalej dokazuje, že jej nejde o konštruktívne riešenie problému, ale o vyvolanie tlaku na vyplatenie pohľadávky. "Mesto bude aj naďalej využívať všetky možné právne prostriedky, aby ochránilo milióny eur, ktoré patria jeho obyvateľom," dodala Kalmanová.

Konateľ spoločnosti PK Faktoring, s. r. o., Peter Kubík pre TASR uviedol, že sa stotožňuje s odôvodnením OS v Martine z 23. 8., v ktorom súd okrem iného konštatuje, že "samotná skutočnosť, že bola uznesením Ústavného súdu z 1. 1. 2016 prijatá sťažnosť mesta Martin na ďalšie konanie, nemôže byť dôvodom na povolenie odkladu exekúcie. Exekučný súd nemôže považovať prijatie každej sťažnosti na Ústavný súd ako hotovú vec a mať za to, že jej bude automaticky vyhovené".

Podotkol, že odklad vykonateľnosti uznesenia Ústavného súdu, ktorým nevyhovel návrhu mesta Martin na vydanie dočasného opatrenia, by nemal žiaden vplyv na potenciálne vedenie exekúcie na majetok mesta Martin. "Tá môže začať a prebiehať len na základe právoplatného meritórneho rozsudku Najvyššieho súdu SR, ktorým sa rozhodlo o právach a povinnostiach účastníkov konania, respektíve o nároku žalobcu. V zmysle uvedeného by bolo rozhodnutie súdu o povolení odkladu exekúcie predčasné a neodôvodnené. Navyše, mesto Martin vo svojom návrhu neuviedlo žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by odôvodňovali právny záver o možnom zániku vymáhaného nároku, o existencii skutočností brániacich vymáhateľnosti vymáhaného nároku alebo existencii dôvodov, pre ktoré by bola exekúcia neprípustná, vrátane ostatných dôvodov na zastavenie exekúcie," uzavrel Kubík.