Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Prístupový chodník na Ferratu HZS zvládnu aj menej zdatní

Na snímke turistická trasa na Martinské hole, ktorej súčasťou je aj Ferrata Horskej záchrannej služby Martinské hole. V Martine dňa 9. júla 2017. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Turistický chodník Ferrata Horskej záchrannej služby z Martina – Strání na Martinské hole je dlhý 4,8 kilometra s prevýšením 800 výškových metrov a ročne ho navštívi vyše 10.000 ľudí.

Martin 9. júla (TASR) - Turistický chodník Ferrata Horskej záchrannej služby (HZS) z Martina – Strání na Martinské hole je dlhý 4,8 kilometra s prevýšením 800 výškových metrov a ročne ho navštívi vyše 10.000 ľudí.



Podľa predsedu Skialp klubu Kriváň Petra Kračmera má celá trasa dve časti. "Prvou je prístupový chodník - bežný turistický chodník, ktorý vedie popri Pivovarskom potoku. Po štvrtú informačnú tabuľu sa dá prejsť bez akéhokoľvek výstroja a túto trasu zvládnu aj menej zdatní turisti," povedal Kračmer.

Doplnil, že pri piatom informačnom paneli sa ferrata rozdvojuje na dva varianty. "Ľahší a ťažší a stretávajú sa opäť v jednom bode. Každý si môže vybrať ten, na ktorý sa cíti. Ide o zaistenú turistickú trasu s oceľovými lanami, stúpačkami, rebríkom a rôznymi premosteniami. Je určená všetkým turistom, ktorí obdivujú slovenskú prírodu a chcú sa športovo či adrenalínovo vyžiť. Trasa vedie ponad koryto potoka v skalných stenách a človek sa tam pohybuje vo výškach," uviedol predsedu Skialp klubu Kriváň.

Zdôraznil, že ferrata je okrem sezónnych uzáver, na jar od 15. apríla do konca mája a na jeseň od 15. septembra do konca októbra, otvorená aj v zime. "Skúsenejší turisti, ktorí vedia používať mačky, ju môžu absolvovať aj v zime. Keď chce turista zdolať ferratu, mal by vyraziť zarána. Nie poobede, lebo prichádzajú búrky. Pozor si treba dávať aj po dažďoch, keď je skala viac šmykľavá. Odporúčame používať ferratovú výbavu - sedací úväz, tlmič pádov, prilbu a rukavice," dodal Kračmer.