Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Nedožitú storočnicu fotografa M. Martinčeka pripomína výstava

Výstava predstavuje iba zlomok výnimočnej tvorby kľúčového autora slovenskej modernej fotografie inšpirovanej do veľkej miery prírodou a osudmi ľudí jeho rodného Liptova.

Liptovský Mikuláš 18. januára (TASR) – Výstavnú sieň liptovskomikulášskeho mestského Múzea Janka Kráľa zaplnil výber z tvorby renomovaného umeleckého fotografa Martina Martinčeka a vzácne archívne dokumenty na pripomenutie jeho nedožitej storočnice. Zväz slovenských fotografov mu pri tejto príležitosti udelil in memoriam zlatý odznak.

„Na majstra Martinčeka si spomíname aj ako na prvého riaditeľa nášho múzea z rokov 1956 až 1961, čiže z obdobia, keď bol na papieri deklarovaný záujem o túto vtedy novú kultúrnu inštitúciu, ale finančné zabezpečenie bolo v nedohľadne. Náš prvý riaditeľ sa podujal na neľahkú úlohu,“ uviedla pracovníčka spomínaného múzea Iveta Blažeková.

V prvom rade musel podľa nej riešiť sídlo múzea a začať zhromažďovať zbierkové predmety. „Cestoval, vybavoval, zháňal peniaze, stál pri rekonštrukcii budovy. Za zmienku určite stojí, že práve on získal od vnučky básnika Janka Kráľa zariadenie jeho pamätnej izby. Po splnení všetkých týchto úloh, ktoré viedli k úspešnému otvoreniu brán nášho múzea, sa ako 48-ročný vydal na dráhu profesionálneho fotografa,“ pokračovala Blažeková.

„Táto výstava predstavuje iba zlomok výnimočnej tvorby kľúčového autora slovenskej modernej fotografie inšpirovanej do veľkej miery prírodou a osudmi ľudí jeho rodného Liptova,“ dodala s tým, že zložitú životnú púť umelca, ktorý svojím dielom prekročil hranice Slovenska, pripomínajú aj vystavené osobné doklady a jeho legendárny fotoaparát.