Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Máme spoločnú minulosť, aj budúcnosť, uviedol šéf diplomacie Maďarska

Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi navštívil 23. októbra 2013 Košice pri príležitosti maďarského štátneho sviatku 57. výročia protikomunistickej revolúcie. S predsedom Košického samosprávneho kraja Zdenkom Trebuľom otvorili vo Východoslovenskom múzeu výstavu Paralelné príbehy – Budapešť a Košice, hlavné mesto a centrum regiónu v druhej polovici 19. storočia. Na snímke vľavo minister zahraničných vecí János Martonyi , vpravo riaditeľ Východoslovenského múzea Robert Pollák počas prehliadky výstavy. Foto: TASR/František Iván

Vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach otvoril maďarský minister slovensko-maďarskú výstavu.

Košice 23. októbra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi dnes navštívil Košice pri príležitosti maďarského štátneho sviatku - výročia protikomunistickej revolúcie v roku 1956. Vo Východoslovenskom múzeu (VSM) otvoril slovensko-maďarskú výstavu "Paralelné príbehy - Budapešť a Košice, hlavné mesto a centrum regiónu v druhej polovici 19. storočia".

Výstava predstavuje súvisiaci urbanistický a stavebný vývoj Budapešti a Košíc v minulosti. "Nachádzame tu veľmi veľa paralel a nemyslím tým iba na rôzne návrhy a projekty miest. Môžme tu spoznať našu spoločnú minulosť a zistíme, že máme spoločnú prítomnosť, ale aj budúcnosť," povedal Mártonyi na vernisáži. Hovoril tiež o spoločných hodnotách a záujmoch medzi krajinami, ktoré je možné uplatňovať vzájomnou spoluprácou. Konštatoval ďalej, že rôznorodosť je možné zachovať len pri zachovaní identity jednotlivých národov a národností. "Ja si myslím, že z tohto hľadiska sme na dobrej ceste, hovorí o tom aj táto výstava," dodal.

Vernisáž spolu s Mártonyim otváral predseda KSK Zdenko Trebuľa, ktorý hovoril o tradične výborných vzťahoch medzi Košicami a Budapešťou. Vystúpili aj riaditeľ VSM Robert Pollák a riaditeľ budapeštianskeho Historického múzea Sándor Bodó, prítomní boli aj bývalý prezident SR Rudolf Schuster, či košický primátor Richard Raši. Výstava vznikla v spolupráci budapeštianskeho a východoslovenského múzea, Východoslovenskej galérie a Archívu mesta Košice. Potrvá do 26. januára 2014.

Šéf maďarskej diplomacie zavítal dnes aj na košický magistrát, kde hovoril s primátorom Rašim. Na pôde maďarského generálneho konzulátu sa stretol s predstaviteľmi košických maďarských organizácií.