Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Z bývalej maštale sa v mestskom parku na Sihoti stane reštaurácia

Mestský park na Sihoti v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na budove sa vymenia okná, dvere a podlahy, bude sa podávať rýchle občerstvenie, cukrárenské výrobky, káva aj grilované špeciality.

Nitra 15. júla (TASR) – V mestskom parku na Sihoti vznikne nové reštauračné zariadenie. V bývalej maštali pre hospodárske zvieratá má po rekonštrukcii vzniknúť prevádzka predaja rýchleho občerstvenia a nápojov. Súkromní podnikatelia tu okrem toho chcú ponúkať cukrárenské výrobky, kávu a grilované špeciality. Súčasťou rekonštrukcie má byť aj vybudovanie letnej terasy. Budova maštale dnes už neslúži svojmu účelu a je využívaná na uskladnenie sena pre hospodárske zvieratá a sklad materiálu. Po prenájme objektu ho chcú budúci prevádzkovatelia opraviť. Podľa ich projektu tu má dôjsť k obnove stien, stropu a časti strechy. Na budove sa vymenia okná, dvere a podlahy a vybuduje sa tu sociálne zázemie. Pre návštevníkov parku by mal potom slúžiť počas letnej turistickej sezóny od apríla do októbra.

Dvojica podnikateľov svoj plán predložila už na májovom rokovaní zastupiteľstva. Vtedy sa však nestretol s pochopením u väčšiny poslancov. "Takýto koristníci tam nemajú čo robiť. Park má slúžiť iba na oddych," skonštatoval vtedy mestský poslanec Ivan Gavalovič. Súhlasila s ním aj poslankyňa Marta Rácová, podľa ktorej je park pod Nitrianskym hradom perlou mesta a pri povoľovaní komerčných prevádzok na tomto území musí byť mesto opatrné. Opačný názor má primátor Nitry Jozef Dvonč, podľa ktorého treba návštevníkom parku ponúknuť služby. "Inak tam prestanú chodiť a zostane prázdny ako naša pešia zóna. Vzhľadom na návštevnosť tam treba dodať ďalšie služby," skonštatoval. Dvonč preto predložil návrh na prenájom objektu opätovne na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva. Mestskí poslanci napokon zámer odobrili, ale so zmenami. Pôvodné nájomné sa zvýšilo zo 6047,28 eura za rok na 6500 eur. Zmenila sa aj dĺžka prenájmu z piatich na štyri roky.