Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Máte radi cyklistiku? Na takéto novinky sa môžete tešiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plánovaná cyklotrasa by mala prepojiť Divín s vodnou nádržou Ružiná. Pre milovníkov cyklistiky v Prešove sa ponúkajú nové singletrackové trasy aj podujatia.

Divín 4. júla (TASR) – Cyklotrasa v dĺžke viac než jeden kilometer by mohla v budúcnosti prepojiť obec Divín v okrese Lučenec s neďalekou vodnou nádržou Ružiná. Plánovaný rozpočet je vo výške zhruba 413.000 eur, pričom samospráva by chcela financie získať cez projekt v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovensko - Maďarsko.

„Táto cyklocesta by bola určená pre cyklistov i korčuliarov a prispela by tiež k bezpečnosti turistov aj obyvateľov obce. Doteraz tam je totiž len úzka cesta bez chodníka. Donedávna nebola ani osvetlená,“ priblížil starosta Divína Ján Koza s tým, že projekt zatiaľ vyzerá reálne. „Prvým hodnotiacim kolom sme prešli a naša žiadosť bola posunutá do ďalšieho kola,“ dodal.

Súčasťou projektu je podľa jeho slov i zakúpenie bicyklov, ktoré budú požičiavať turistom, ako aj čiastočná rekonštrukcia budovy takzvaného malého kaštieľa vedľa hlavnej budovy Zichyovského kaštieľa v Divíne. Slúžiť by mala ako východiskový bod cyklocesty.

Obec Divín a jej okolie ponúka turistom viacero atrakcií. Okrem vodnej nádrže Ružiná, ktorá patrí medzi priehrady s najteplejšou vodou na Slovensku, sa neďaleko nachádza Tuhársky kras s náučným chodníkom a sprístupnenou jaskyňou Mara medvedia. Priamo nad obcou sa vypína zrúcanina Divínskeho hradu, pod ktorým je situovaný zrekonštruovaný renesančný kaštieľ rodiny Zichyovcov s muzeálnymi expozíciami. Turistickou zaujímavosťou je i opevnený dvojvežový rímskokatolícky kostol.

Milovníkom cyklistiky sa ponúkajú nové singletrackové trasy aj podujatia



Milovníci cykloturistiky v Prešove a jeho okolí sa môžu tešiť na nové trasy a spoločné aktivity. Aktuálnym prírastkom k existujúcim cyklotrasám je singletracková trasa s názvom SkočkyKočky. Horskí cyklisti sa na ňu môžu napojiť v Prešove pod Malkovskou hôrkou, prechádza mestskými lesmi a končí na Dúhovej ulici. Na jej výstavbe sa podieľali dobrovoľníci občianskeho združenia SloMBA, pričom im mesto Prešov poskytlo priestor na realizáciu. Finančne vybudovanie trasy podporila Karpatská nadácia cez program Getrag. Informovala o tom Lenka Eliáš Čuchtová, destinačná manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Šariš.

Práce na úprave trasy trvali rok a väčšinu času zabrali schvaľovacie procesy. Samotná výstavba bola záležitosťou približne dvoch mesiacov. Pre cyklistov je plne zjazdná, na východiskových bodoch sa nachádzajú mapy a smerovníky. „V okolí možno nájsť aj ďalšie singletracky rôznej náročnosti. Trasa má zaujímavý charakter, je to tzv. flowtrail, na ktorom sú aj väčšie skoky, teda si na svoje prídu aj skúsenejší jazdci,“ konkretizoval zástupca združenia SloMBA Ján Tekeľ.

Dominik Harčár z High Riders teamu informoval, že ich členovia už počas prvého prázdninového víkendu (1.-2. júla) pripravili v obci Janov v areáli Bike parku športovo-rekreačnú akciu. K dvom vybudovaným cyklistickým tratiam pribudla tretia s názvom Family trail. „Ide o rodinnú trať, kde si môžu ľudia bezpečne vyskúšať, aké to je, sedieť na bicykli v teréne. Čoskoro by mali v tomto mikroregióne Čierna hora pribudnúť nové trate zamerané na terénnu cyklistiku s nižšou náročnosťou. Našou víziou do budúcnosti je 'nekonečná' sieť cykloturistických trás a singletrackov v regióne Šariš,“ povedal Harčár.

Na najbližší víkend (8.-9. 7.) pripravili nezisková organizácia ARK – Agentúra Rozvoja Kultúry a mesto Prešov tretí ročník medzinárodného cyklomaratónu Tour de Prešov. Preteky odštartujú v sobotu na prešovskom velodróme. Tour slávnostne otvorí spoločná EKO jazda a bude pokračovať pretekmi bicyklov s pevným prevodom. V nedeľu vyrazia pretekári v cestnej cyklistike na 112 kilometrov dlhú trasu, ktorá povedie z Prešova cez Hanušovce nad Topľou, Giraltovce, Bardejov, Raslavice, Kapušany a späť do Prešova. Nadšencov cyklistiky potešia v cieli živé prenosy z Tour de France.