Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Matica slovenská otvorila v Bratislave Knižnicu slovenskej štátnosti

Archívna snímka, knižnica Foto: TASR/Henrich Mišovič

Knižnica je umiestnená v priestoroch bývalej Jozefínskej knižnice v budove Matice slovenskej na Grösslingovej ulici.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Matica slovenská (MS) otvorila v Bratislave Knižnicu slovenskej štátnosti ako špecializované bádateľské pracovisko pre výskum slovenských dejín 20. storočia. Dokumenty, knihy a digitálne nosiče, ktoré sú oddnes k dispozícii odbornej verejnosti, približujú slovenskú históriu najmä v rokoch 1938 až 1945 a 1989 až 1993. „Projekt Knižnice slovenskej štátnosti má vytvoriť nové špecializované bádateľské pracovisko pre výskum dejín slovenskej štátnosti, čiže aj celého emancipačného procesu Slovákov. Najmä však obdobia, keď Slováci aj politicky definovali určité koncepcie, podľa ktorých chceli vytvoriť slovenskú štátnosť a podľa ktorých aj slovenská štátnosť v 20. storočí vznikla“, povedal pre TASR tajomník Matice slovenskej Peter Mulík.

Knižnica, ktorá je umiestnená v priestoroch bývalej Jozefínskej knižnice v budove Matice slovenskej na Grösslingovej ulici v Bratislave, je špecializovaným vedeckým pracoviskom, určeným najmä pre tých, ktorí píšu odborné knihy, robia diplomové alebo dizertačné práce. „Bude to pre bádateľov, ktorí sa venujú tejto téme. Každý bádateľ bude musieť požiadať o to, aby mohol bádať v tejto knižnici, vyplní si bádateľský list a bude mať prístup do knižnice“, doplnil Mulík s tým, že knižnica nebude v sieti verejných knižníc. V novej matičnej knižnici čitatelia nájdu všetky historické fakty, pozitívne i negatívne, vrátane exilovej tlače z daného obdobia.

Som veľmi rád, že sa túto myšlienku podarilo dotiahnuť do konca. Určite to posunie výskum tohto zásadného zvratu našich dejín dopredu“, uviedol pre TASR spisovateľ, politológ a publicista, riaditeľ Vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov Roman Michelko, podľa ktorého však rozdiely v pohľade na našu minulosť zo strany historikov zostanú aj naďalej.

Knižnica bude mať podľa riaditeľa Štátneho pedagogického ústavu Ľudovíta Hajduka veľký význam aj pre učiteľov. „Knižnica slovenskej štátnosti, ako špecializované bádateľské pracovisko pre výskum slovenských dejín v období národnej emancipácie a úsilia o dosiahnutie národnej a politickej suverenity Slovákov, určite prispeje k lepšiemu poznaniu našich národných dejín a bude významnou inštitúciou a zdrojom aj pre našich učiteľov a školy, vrátane vysokých škôl, na Slovensku", uzavrel pre TASR riaditeľ ŠPÚ.