Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Matica slovenská predložila parlamentnému výboru správu o činnosti

ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Členka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Magdaléna Vášáryová upozornila na potrebu novelizovať zákon o Matici slovenskej.

Martin 2. októbra (TASR) – Predseda Matice slovenskej (MS) Marián Tkáč dnes prvýkrát v histórii predložil poslancom Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá, ktorí zasadali na pôde matice v Martine, správu o činnosti a hospodárení so zámermi na najbližšie obdobie.

MS je podľa neho otvorená informovaniu verejnosti a nič nezakrýva. „Stav matice je zo dňa na deň lepší. Pustili sme sa do veľkej práce, aby sme ju prinavrátili do života bežných ľudí. Na Slovensku sa blížime k 30.000 členom, ktorí najmä na dedinách organizujú podujatia každý víkend. Tí ľudia sú naozaj príkladom dobrovoľnosti, o akej sníva Amerika, respektíve, akú propaguje západný svet. My takú dobrovoľnosť máme už 150 rokov. Členovia matice sú vzácni ľudia a zaslúžia si našu úctu,“ skonštatoval Tkáč.

„Z hľadiska rokovacieho poriadku sa nemáme prečo vyjadrovať k správe matice ako ju predložil predseda. Nemáme to v rokovacom poriadku, hoci by sme mohli mať. Lebo matica priamo spadá pod ministerstvo kultúry. Ale vzhľadom na to, že matica ako verejnoprávna inštitúcia zo zákona berie isté finančné prostriedky z ministerstva kultúry, finančné prostriedky nás všetkých, výbor by sa možno v budúcnosti mal zo zákona takouto problematikou zaoberať,“ skonštatoval predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek.

Členka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Magdaléna Vášáryová upozornila na potrebu novelizovať zákon o Matici slovenskej. „Novelizácia zákona bude potrebovať všeobecnú diskusiu. A v rámci nej sa môžeme pokúsiť zmeniť imidž matice. Pretože bez toho to nepôjde. Základ je v tom, že v zákone o matici bola neodvolateľná funkcia predsedu matice,“ dodala Vášáryová.