Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Medveď stojaci na Františkánskom námestí má podporiť paralympionikov

Medvede bez hraníc Foto: TASR

Bratislava získala medveďa ako dar od organizátorov výstavy. V centre mesta bude počas prebiehajúcej olympiády aj paralympijských hier a zároveň pozýva na výstavu Medvede bez hraníc.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Na Františkánskom námestí v Bratislave stojí medveď. Má symbolizovať slovenského "huňatého maca", pomôcť slovenským paralympionikom a zároveň pozýva na výstavu Medvede bez hraníc, ktorá putuje po celom svete. Pozerať naň, by sa mali Bratislavčania s 3D okuliarmi.

Každá zo 109 oslovených krajín dostala jedného medveďa, ktorého mohla výtvarne skrášliť. Všetky medvede odvtedy spolu putujú po svete v rámci jednej výstavy United Buddy Bears - Medvede bez hraníc.

Palestínsky a izraelský medveď bok po boku
Medvede bez hraníc
Foto: TASR
Od začiatku júla môžu pomaľovaných medveďov vidieť aj Bratislavčania v nákupnom centre na Vajnorskej ulici. "Ľudia vidia odkaz, že rôzne krajiny s rôznymi kultúrami dokážu spoločne existovať. Medvede sa ani nepobijú, ani si nič zlé neurobia a vedľa seba stojí aj palestínsky s izraelským medveďom," priblížil pre TASR primátor Milan Ftáčnik. Výstava už zavítala do mnohých krajín a medvede takto dosiaľ videlo takmer 21 miliónov ľudí.


Kúpou suveníru prispejete na podporu slovenských paralympionikov
Medveď na Františkánskom námestí má nielen Bratislavčanom pripomenúť, že takáto výstava existuje, ale aj získať financie pre tréningovú prípravu mladých slovenských paralympionikov. "Každý, kto si zakúpi suvenír - malého medvedíka, prispieva na podporu zdravotne postihnutých športovcov, najmä mladých ľudí, ktorí sa pripravujú na účasť na paralympiáde," podotkol Ftáčnik. "Verím, že o 29 dní, kedy začnú paralympijské hry, potvrdíme, že tento odkaz nevyšiel nazmar," doplnil vedúci slovenskej výpravy na letných paralympijských hrách v Londýne Samuel Roško.

Povzbudenie k tolerancii a rešpektu
Výtvarník Jaroslav Šulek, ktorý medveďa pomaľoval, priznáva, že spojiť slovenský a svetový motív bolo náročné. "Snažil som sa urobiť takého medveďa, akého ešte nikto nemá. Každý, kto sa teraz naňho pozrie, môže nájsť tváre, oči či svet, ktorý povzbudzuje k rešpektu a tolerancii medzi krajinami. Nájdete na ňom rôzne rasy, rôzne kultúry. A zároveň je to klasický slovenský medveď," vysvetlil pre TASR. Šulek podotýka, že na medveďa je najlepšie pozerať sa s 3D okuliarmi.

Medveď prežije aj zimu
Bratislava získala medveďa ako dar od organizátorov výstavy a v centre mesta bude počas prebiehajúcej olympiády aj paralympijských hier. Prežije aj zimu, je totiž vyrobený z takých materiálov a farieb, aby zniesol aj nepriaznivé podmienky. Dokedy na námestí bude, mesto ešte nevie. Objavila sa však aj myšlienka, že by medveď neskôr putoval na hrad.