Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Rosenfeldov palác a synagógu chce Žilina spojiť špeciálnou dlažbou

Z kontrolného dňa rekonštrukcie Rosenfeldovho paláca v Žiline 22. júla 2015. Jeho kompletné opravy budú stáť 2,5 mil. eur. Tento reprezentačný objekt mesta by mal byť dokončený začiatkom roku 2016. Na rekonštrukčné práce dal peniaze štát a aj nórske fondy. Na snímke vstupné dvere do paláca pred rekonštrukciou. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Národnú kultúrnu pamiatku Rosenfeldov palác v Žiline otvoria po takmer dvojročnej rekonštrukcii 12. septembra.

Žilina 4. septembra (TASR) – Po úplnom dokončení Rosenfeldovho paláca a Novej synagógy v Žiline chce mesto Žilina nahradiť dnešnú asfaltovú komunikáciu medzi obidvoma objektmi špeciálnou dlažbou.

Podľa primátora Igora Chomu vznikne v budúcom roku po dokončení oboch objektov mimoriadne nádherný priestor. "Neviem to inak povedať. Pretože, Rosenfeldov palác bude zrekonštruovaný, bude dokončená rekonštrukcia židovskej synagógy, obchodnú banku už máme zrekonštruovanú. A budúci rok sa má pristúpiť aj k rekonštrukcii bloku A Žilinskej univerzity. Už sú na to pripravené zdroje z európskych fondov," povedal Choma.

Podotkol, že špeciálnou dlažbou chce mesto zatraktívniť aj priestor medzi Rosenfeldovým palácom a židovskou synagógou. "Aby sme vytvorili historickú atmosféru celého tohto prostredia. A myslím si, že to bude vyzerať naozaj veľmi dobre. V budúcom roku pripravíme projektovú dokumentáciu a chceli by sme to zrealizovať do konca roku 2018," doplnil žilinský primátor.

Národnú kultúrnu pamiatku Rosenfeldov palác v Žiline otvoria po takmer dvojročnej rekonštrukcii 12. septembra. Budova bude patriť pod správu Mestského divadla Žilina a mesto ju chce využiť na reprezentačné účely. "V podkroví bude trvalá výstava bábok Bábkového divadla Žilina. Druhou stálou výstavou bude knihárska dielňa, ktorá je momentálne pri Mestskom divadle. Vytvárame priestor, aby sme tam mohli urobiť múzeum tvorby kníh. Ostatné priestory budú využívané na reprezentačné účely, prijímanie návštev a zvažujeme vykonávanie svadobných obradov, pokiaľ bude záujem," dodal Choma.

Rosenfeldov palác je významnou architektonickou pamiatkou v Žiline, postavili ho v roku 1907 ako zmenšenú napodobeninu viedenského zámku Belveder. V roku 2009 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V minulosti tu sídlila Žilinská obchodná banka, neskôr slúžil ako Pioniersky dom, Okresný dom pionierov a mládeže a naposledy ho využívalo Centrum voľného času Spektrum. Od roku 2011 bol pre verejnosť uzavretý pre nevyhovujúci technický stav budovy.