Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Medzi Šamorínom a Kvetoslavovom plánujú vybudovať cyklotrasu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Tá sa má vybudovať na nevyužívanej železničnej trati. TASR o tom informoval primátor mesta Gabriel Bárdos.

Šamorín 9. mája (TASR) - Mesto Šamorín a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sa po niekoľkomesačnej príprave dohodli, že na nevyužívanej železničnej trati medzi Šamorínom a Kvetoslavovom vybudujú cyklistickú trasu. TASR o tom informoval primátor mesta Gabriel Bárdos.

"Podľa našich odhadov sedemkilometrová trasa bude stáť asi 250.000 až 280.000 eur, ale mesto na túto investíciu nemá finančné prostriedky, tak plánujeme pokryť náklady z fondu Európskej únie," povedal Bárdos s tým, že zmluvu podpísali so ŽSR v apríli a teraz majú 18 mesiacov na vypracovanie projektovej dokumentácie, za čo železnice poskytnú bezodplatne niekoľko desaťročí nevyužívanú železničnú trať. "Budeme trasu prenajímať zadarmo," spresnil.

Podľa primátora cyklotrasa môže pomôcť aj pri riešení neúnosnej dopravnej situácie. "Šamorínčania využijú, predpokladám, túto možnosť aj na cestovanie do hlavného mesta, keďže naše mesto nemá železničnú stanicu a najbližšia je práve v Kvetoslavove," konštatoval a pripomenul, že zavedením nového vlakového spojenia súkromnou spoločnosťou RegioJet cyklotrasa môže čiastočne riešiť problémy aj prehustenej automobilovej dopravy.

Ako uviedol, o zrealizovaní cyklistickej trasy sa uvažovalo už aj v predchádzajúcich rokoch, ale nevedeli sa dohodnúť na výške prenájmu. "Ak získame finančné prostriedky, tak trasu budeme musieť vyasfaltovať, spevniť bočné steny, aby cesta pre cyklistov vyhovovala súčasnej európskej norme," uzavrel Bárdos.