Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Medzilaborciach budú novinky: Mestská polícia a občianske hliadky

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Samospráva vyčlenila na zriadenie Mestskej polície v aktuálnom rozpočte spolu 50.000 eur. Mestskí policajti budú mať po zriadení k dispozícii aj rozšírený mestský kamerový systém.


Medzilaborce 13. novembra (TASR) – Mestská polícia (MsP) a Miestne občianske poriadkové služby (MOPS). To sú novinky, ktoré by v Medzilaborciach mali začať fungovať už od decembra tohto roka. Pre TASR to uviedol primátor Vladislav Višňovský.

Medzilaborce uspeli vo výzve Ministerstva vnútra SR a Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. MOPS, ktoré sú spolufinancované zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu, budú trvať 36 mesiacov. Zamestnanie v rámci projektu získa osem ľudí. Mesto musí splniť niekoľko podmienok. Okrem iného je povinné zrealizovať výberové konanie, zabezpečiť pre pracovníkov oblečenie a výstroj. "Pracovať budú sedem dní v týždni po osem hodín. Vytvoria sa štyri hliadky po dve osoby," spresnil primátor.

Členovia hliadok budú podľa jeho ďalších slov dôkladne poznať prostredie a u obyvateľov budú mať dostatočnú autoritu. "Ich úlohou bude ochrana súkromného a verejného poriadku a majetku, detí a mládeže pred negatívnymi javmi, ako je pitie alkoholu či užívanie iných návykových látok. Poskytovať budú tiež základné informácie v oblasti zdravia a hygieny. Dohliadať budú aj na ochranu životného prostredia, plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky na priechodoch pre chodcov v ranných a popoludňajších hodinách, kedy evidujeme zvýšený pohyb školákov," vymenoval časť kompetencií hliadok Višňovský.

V podobnom čase by mala začať v Medzilaborciach fungovať aj mestská polícia. Doteraz ju zriadenú nemali. "Bude to mať dobrý efekt, keďže občianske hliadky by bez MsP nemali taký účinok na verejnosť," spomenul primátor s tým, že pracovať by v nej mali štyria príslušníci. "V budúcom roku by sme chceli prijať ďalších dvoch zamestnancov," doplnil. Dôvodov na zriadenie MsP bolo viacero. Ide napr. o udržiavanie verejného poriadku, riešenie problematiky marginalizovaných rómskych komunít, podľa Višňovského chýba asistencia takýchto zložiek aj pri realizácii rôznych aktivít mesta.

Medzilaborská samospráva vyčlenila na zriadenie MsP v aktuálnom rozpočte spolu 50.000 eur. Mestskí policajti budú mať po zriadení k dispozícii aj rozšírený mestský kamerový systém. Ich kompetencie budú vyplývať zo zákona o obecnej polícii.