Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Medzilaborciach chcú postaviť škôlku pre deti z rómskych komunít

Ilustračné foto. FOTO TASR – František Iván Foto: TASR – František Iván

V meste žije 75 detí vo veku tri až šesť rokov práve z tohto prostredia a ich počet narastá. Mesto reaguje na výzvu rezortu vnútra na podporu výstavby materských škôl v takýchto obciach.



Medzilaborce 3. mája (TASR) – V meste chcú postaviť materskú školu pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Stáť by mala na Zámočníckej ulici za komunitným centrom. Rozhodli o tom mestskí poslanci na ostatnom zasadnutí, na ktorom schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Výstavbu by mala samospráva spolufinancovať 5 %, čo predstavuje maximálne 26.800 eur.

Mesto tak reaguje na výzvu Ministerstva vnútra SR na podporu výstavby materských škôl v obciach s prítomnosťou MRK. "V súčasnosti žije na území Medzilaboriec 75 detí vo veku tri až šesť rokov práve z tohto prostredia a tento počet narastá," uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú predkladal primátor mesta Vladislav Višňovský. V súčasnosti sa podľa materiálu spracováva projektová dokumentácia. Celkový rozpočet predpokladá so sumou do 536.000 eur.

Naposledy radnica v súvislosti so sociálnymi službami realizovala prestavbu komunitného centra, a to v minulom roku. Financie v objeme 20.000 eur získala samospráva na rekonštrukciu od Ministerstva vnútra SR. Komunitné centrum poskytuje služby sociálne odkázaným obyvateľom Medzilaboriec v bývalých priestoroch strojárskeho učilišťa na Zámočníckej ulici.

V kompetencii pracovníkov komunitného centra je napríklad mapovanie potrieb zmienenej komunity v oblasti sociálnych služieb, poradenstvo v oblasti prípravy na školskú dochádzku a vyučovanie, preventívne aktivity, realizácia záujmovej činnosti, organizácia podujatí, voľnočasových aktivít pre deti a mládež a ďalšie činnosti.