Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Medzinárodná chemická olympiáda sa vrátila na Slovensko

Na snímke účastníci počas otváracieho ceremoniálu 50. ročníka Medzinárodnej chemickej olympiády, ktorej sa zúčastní takmer 300 študentov zo 76 krajín sveta v Bratislave 20. júla 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Medzinárodná chemická olympiáda, IChO 2018, bude vyvrcholením dvojročných príprav, pretože i keď ide o jubilejný ročník, organizátori si chceli pripomenúť aj 100 rokov od založenia Československa.

Bratislava 20. júla (TASR) - Každoročná Medzinárodná chemická olympiáda (IChO), v ktorej súťažia najtalentovanejší študenti stredných škôl, sa po tretíkrát vrátila na Slovensko. Aktuálny 50. ročník spoločne organizuje Slovensko a Česko, zúčastňuje sa ho 300 súťažiacich zo 76 krajín. Podujatie sa tak vracia do krajín, ktoré iniciovali jeho vznik.

Piatkový otvárací ceremoniál Medzinárodnej chemickej olympiády 2018 sa uskutočnil v bratislavskej Starej tržnici. Odtiaľ sa delegácie presunú na hrad Červený Kameň, kde bude program pokračovať historickými hrami a večernou uvítacou recepciou. Medzinárodná chemická olympiáda, IChO 2018, bude vyvrcholením dvojročných príprav, pretože i keď ide o jubilejný ročník, organizátori si chceli pripomenúť aj 100 rokov od založenia Československa. „Verím, že sa všetko podarí a naši hostia si užijú desať dní plných chémie, zábavy a spoznávania krás Slovenska a Česka," povedal hlavný organizátor IChO Petr Holzhauser.

Každá delegácia je zložená zo štyroch študentov a dvoch mentorov, súčasťou delegácie však môžu byť aj významní hostia či vedeckí pozorovatelia. Nominácii študentov predchádzala séria súťaží na lokálnych a národných úrovniach, ale aj následné sústredenia a školenia najúspešnejších mladých, talentovaných chemikov.


V priebehu dvoch súťažných dní majú účastníci možnosť preukázať svoje zručnosti z oblasti chémie, najskôr v laboratóriách počas piatich hodín praktickej časti a na tretí deň počas písomnej skúšky, ktorá trvá tiež päť hodín. „Cieľom olympiády je podporiť záujem mladých ľudí o chémiu kreatívnym riešením rôznych teoretických aj praktických úloh,“ povedal vedúci Katedry organickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK Martin Putala.

Medzinárodnú chemickú olympiádu organizuje Univerzita Komenského v Bratislave v spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Prahe. Podľa rektora pražskej vysokej školy Karla Melzocha je možnosť organizovať olympiádu veľkým privilégiom. „Predchádzajúci ročník v Thajsku sa ceremoniály konali dokonca pod záštitou kráľovskej rodiny a už teraz vieme, že nad nasledujúcim ročníkom, ktorý bude v Paríži, prevzal záštitu nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Jean-Marie Lehn," prezradil Melzoch. Záštitu nad terajšou olympiádou prevzali slovenská ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová, jej český náprotivok Robert Plaga, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a Český olympijský výbor. Olympiádu, ktorej rozpočet presahuje 1,9 milióna eur, finančne podporili najmä ministerstvá školstva oboch krajín.

Prvý ročník olympiády sa uskutočnil v Prahe v roku 1968 a usporiadala ho vtedajšia Československá socialistická republika. Súťaže sa spočiatku zúčastňovali len krajiny východného bloku, až 12. ročník olympiády sa konal v Rakúsku. „Od začiatku sa na úrovni ministerstiev krajín takzvaného východného bloku presadzovalo, aby sa medzinárodné chemické olympiády organizovali len v krajinách socialistického tábora,“ uviedol riaditeľ Medzinárodného informačného centra IChO Anton Sirota, ktorý stál pri vzniku IchO. Podľa neho túto zásadu nedodržalo už Rumunsko, ktoré v roku 1974 pozvalo na IChO aj Švédsko a Juhosláviu. V ďalších rokoch pribúdali aj krajiny zo západného bloku a tento trend sa už ovplyvniť nepodarilo.