Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Medzinárodná konferencia pripomenie dejiny a odkaz tábora Sobibor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Práve v Sobibore zrejme zahynulo najviac Židov deportovaných z vtedajšieho Slovenského štátu.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Na pôde Univerzitnej knižnice Bratislava (UKB) sa v utorok uskutoční medzinárodná konferencia, ktorá pripomenie tragické udalosti zo Sobiboru. V niekdajšom nacistickom vyhladzovacom tábore na území dnešného Poľska prišlo v období od apríla 1942 do októbra 1943 o život približne 170.000 Židov.

Práve na tomto mieste zrejme zahynulo najviac Židov deportovaných z vtedajšieho Slovenského štátu. "Na základe historického výskumu vieme, že ich bolo približne 24.000 až 26.000, i napriek tomuto faktu je pre slovenskú verejnosť Sobibor neznámy,“ priblížil riaditeľ Dokumentačného strediska holokaustu (DSH) v Bratislave Ján Hlavinka.

DSH je hlavným organizátorom podujatia, ktoré sa uskutoční pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Ďalšími partnermi sú Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike, Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV a Univerzitná knižnica v Bratislave. "Na konferencii pod názvom Tábor smrti Sobibor: Dejiny a odkaz, vystúpia poprední odborníci z Izraela, Česka, Poľska, Rakúska, Talianska a Slovenska," informoval Hlavinka.

Konferencia sa uskutoční v Prednáškovej sále UKB so začiatkom o 09.00 h.