Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Medzinárodné Human Forum diskutuje o vplyve médií na spoločnosť

Ilustračná snímka. Foto: Pygmalios

Podujatie sa v tomto meste koná už po štvrtý raz a diskutujú na ňom odborníci nielen zo Slovenska, ale aj Európy a USA. Účastníci majú možnosť porovnávať rôzne pohľady a názory na vplyv a prácu médií.

Banská Bystrica 29. novembra (TASR) - Vplyv médií na vývoj demokracie a názorové postoje ľudí sú témou dvojdňového medzinárodného diskusného fóra o demokracii a ľudských právach Human Forum 2017, ktoré sa v stredu začalo v Banskej Bystrici. Podujatie sa v tomto meste koná už po štvrtý raz a diskutujú na ňom odborníci nielen zo Slovenska, ale aj Európy a USA. Účastníci majú možnosť porovnávať rôzne pohľady a názory na vplyv a prácu médií v rôznych štátoch.

"Tento ročník sme sa rozhodli zamerať na to, aký vplyv majú médiá na vývoj demokracie a názorové postoje ľudí. Sú médiá dostatočne zodpovedné a profesionálne a zverejňujú overené informácie alebo pracujú s dohadmi, ktoré verejnosť nedokáže dostatočne rozpoznať? Zaujíma nás, či je verejnosť, predovšetkým mladí ľudia, schopná kriticky myslieť a či dokáže vyhodnotiť relevantnosť informácií, ktoré sa k nej dostávajú cez médiá rôzneho druhu," priblížila Csilla Droppová, koordinátorka organizačného tímu.

Na podujatí Human Forum sa zúčastňujú zástupcovia médií elektronických, tlačových, internetových, mainstreamových a alternatívnych, ktoré sú v rôznej zriaďovateľskej pôsobnosti, či už ide o verejné, súkromné, slovenské, alebo zahraničné.

"Sme presvedčení, že len rovnocennou a partnerskou diskusiou môžeme rozvíjať skutočné kritické myslenie, ktoré je také dôležité v tzv. postfaktuálnom veku, keď vedecky overené fakty ľahko a často nahrádzajú dohady, výmysly a lži," dodala Droppová.

Ľudskoprávne fórum pod názvom Demokracia v ohrození? organizuje občianska platforma Nie v našom meste! v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela a občianskym združením Centrum komunitného organizovania. Záštitu nad ním prevzal prezident SR Andrej Kiska.