Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Regióny

Medzinárodné sympózium v Kremnici vyvrcholí prehliadkou diel

Na snímke Múzeum mincí a medailí v Kremnici Foto: TASR Ján Krošlák

Na tohtoročnom sympóziu sa zúčastnilo päť umelcov z Bulharska, Poľska, Česka, Lotyšska a Slovenska.

Kremnica 27. októbra (TASR) - V Kremnici v týchto dňoch vrcholí 16. medzinárodné sympózium medailí. Diela účastníkov predstavia verejnosti v sobotu (28. 10.) o 15.00 h v expozícii medailí na Štefánikovom námestí. Múzeum mincí a medailí Národnej banky Slovenska informovalo, že výstava potrvá do 31. januára budúceho roka.

Na tohtoročnom sympóziu sa zúčastnilo päť umelcov z Bulharska, Poľska, Česka, Lotyšska a Slovenska. Ich úlohou bolo vytvoriť výtvarný návrh na jednu razenú obojstrannú medailu a päť výtvarných návrhov na liate jednostranné medaily. Témami tohto ročníka boli Umelec verzus umelá inteligencia a Európske kultúrne dedičstvo.

Tradícia stretnutí výtvarných umelcov - medailérov v Kremnici sa zrodila v roku 1983. Na prvých troch ročníkoch sympózia sa zúčastnili slovenskí a českí autori, od roku 1988 má sympózium medzinárodný charakter. Organizuje sa spravidla každé dva roky a zúčastňuje sa ho päť medailérov z rôznych krajín, jeden z nich je zo Slovenska. Od roku 1983 bolo na sympóziách vytvorených viac ako 600 medailí od takmer 80 popredných medailérov.