Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Gitarový festival v Modre predstaví skúsených i mladých hudobníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Svoje umenie predvedú umelci z Talianska, Poľska, Veľkej Británie, Izraela a Slovenska.

Bratislava/Modra 29. júna (TASR) – Hudobní virtuózi v hre na klasickú gitaru z piatich krajín predvedú svoje majstrovstvo na Medzinárodnom gitarovom festivale v Modre. Vďaka svojej akustike ho od 14. do 16. júla bude hostiť Nemecký evanjelický kostol. Svoje umenie predvedú umelci z Talianska, Poľska, Veľkej Británie, Izraela a Slovenska. TASR o tom informovala Marcela Kvetková z Kultúrneho centra Modra.

"Dramaturgicky je deviaty ročník podujatia kombináciou vystúpení mladých talentov a uznávaných skúsených gitarových hudobníkov," uviedla Kvetková. Jej slová potvrdzuje aj dramaturgička festivalu Katarína Wieczorek, ktorá vyzdvihla spoločné vystúpenie Bena Salfielda z Veľkej Británie a Andrea Dieciho z Talianska v prvý festivalový deň.

"Andrea Dieci je uznávaný taliansky gitarista, mnohí ho považujú za výnimočného interpreta hry na klasickej gitare s rozsiahlym repertoárom od starej až po súčasnú klasickú hudbu. Jeho hru doplní britský hráč na nástroji, ktorý si sám autorsky vytvoril a pomenoval ho lutar," priblížila Wieczorek.

Festival podľa Kvetkovej predstaví aj mladé talenty, akým je laureát viacerých domácich aj zahraničných gitarových súťaží, poľský gitarista Andrzej Grygier. Predstaví sa aj študent Hudobnej akadémie v Krakove a čerstvý víťaz 21. Medzinárodnej gitarovej súťaže Ivana Ballu v Dolnom Kubíne Radoslav Wieczorek. Hudbu 18. storočia návštevníkom priblíži Quartetto Nero, ktoré tvoria štyria mladí inštrumentalisti z Poľska. Ďalším hosťom festivalu bude Alexej Belousov z Izraela. Vystupuje ako sólista, venuje sa aj komornej hudbe a dáva majstrovské kurzy.

Na podujatí nebude chýbať ani domáca produkcia. "Duo Dávid Hnát a Darina Jokaiová spolu hrá už od roku 2011 doma aj v zahraničí. Hoci ešte len študujú na univerzitách v Bratislave a vo Viedni, znejú ako skúsení zohratí profesionáli," hovorí Kvetková.

Medzinárodný gitarový festival v Modre vznikol v roku 2008 a zameriava sa na špecifický druh umenia klasickej hudby – hru na klasickej gitare. Kompletný program tohtoročného podujatia je k dispozícii na webovej stránke Kultúrneho centra Modra.