Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Memorandum Mičeva je podľa jeho súpera Saktora odsúdené na neúspech

Na snímke Ivan Saktor. Foto: TASR/Branislav Račko

Mičev prišiel s návrhom memoranda, ktorého cieľom bolo, aby sa všetci demokratickí kandidáti v BBSK dohodli na jednotnom postupe proti Marianovi Kotlebovi.


Banská Bystrica 18. mája (TASR) – Za iniciatívu odsúdenú na neúspech označil dnes pre TASR kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), exprimátor Banskej Bystrice, Ivan Saktor návrh svojho súpera vo voľbách do vyšších územných celkov Stanislava Mičeva.

Ten v pondelok (15.5.) prišiel s návrhom memoranda, ktorého cieľom bolo, aby sa všetci demokratickí kandidáti v BBSK dohodli na jednotnom postupe, ktorého výsledkom má byť nahradenie súčasného vedenia kraja reprezentovaného Marianom Kotlebom. Návrh mal byť podľa generálneho riaditeľa Múzea SNP Mičeva v týchto dňoch predmetom diskusií s ostatnými kandidátmi na šéfa BBSK. Niektorí ho však ešte pred diskusiou skritizovali a odmietli či už prostredníctvom reakcií v médiách, alebo na sociálnych sieťach.

"Vyhlasovať nejaký plán bez akejkoľvek snahy o konzultáciu, sa rovná takmer s istotou neúspechu takej iniciatívy,"
reagoval Saktor.

"Som za rovnosť šancí pre všetkých pri výbere kandidáta na post predsedu BBSK a som pripravený rokovať s každým účastníkom politického súboja otvorene a slobodne. V nasledujúcich mesiacoch by mala prebehnúť politicky korektná volebná súťaž, prezentácia programov a vízií jednotlivých kandidátov. Prípravu a načasovanie memoranda považujem za unáhlené a predčasné,"
dodal.

Podľa neho rovnaká štartovacia čiara pre všetkých kandidátov je dôležitá.

"Všetci kandidáti by sa mali vzdať svojich štátom platených funkcií, ako poslanca Národnej rady SR či riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici. Taký férový záväzok by bol ich prejavom úcty k voličom a volebnej súťaži," dodal Saktor.