Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FOTO: V Mengusovskom bežeckom raji spustili sezónu

Na snímke bežci na lyžiach na trati neďaleko Mengusoviec 10. januára 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Tento rok museli celú trať pre nedostatok prírodného snehu umelo zasnežiť, čo si vyžiadalo približne 4500 kubíkov snehu, ktoré rozniesli v 375 fúrach.

Mengusovce 10. januára (TASR) – V Mengusovskom bežeckom raji pod Tatrami opäť spustili prevádzku, milovníkom bežeckého lyžovania je od tohto víkendu k dispozícii 2,5-kilometrová trať. Tento rok museli celú trať pre nedostatok prírodného snehu umelo zasnežiť, čo si vyžiadalo približne 4500 kubíkov snehu, ktoré rozniesli v 375 fúrach. „Zasnežovali sme celkovo 11 dní, začali sme dva dni pred Silvestrom. Na trati, ktorá je určená pre bežeckú techniku klasickú aj korčuliarsku, je od 30 do 50 centimetrov snehu. Veríme, že sneh nám vydrží čo najdlhšie a trošku nám prispeje aj príroda, aby sme sa nemuseli tlačiť na tomto malom kúsku,“ uviedol pre TASR správca areálu Peter Mosný.

Na snímke bežci na lyžiach na trati neďaleko Mengusoviec 10. januára 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Vlani tu spustili sezónu v prvej polovici januára a milovníci bežeckého lyžovania si upravené trasy užívali celkovo 92 dní. Mengusovský bežecký raj je po Štrbskom Plese len druhým areálom v regióne, kde sa v súčasnosti dá bežkovať. Dôvodom je predovšetkým akútny nedostatok prírodného snehu. „Vlani sme technicky len dosnežovali časti, kde bolo snehu málo, tento rok sme od technického snehu prakticky závislí,“ konštatoval Mosný.

Na snímke bežci na lyžiach na trati neďaleko Mengusoviec 10. januára 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Mengusovský bežkársky raj a obec Mengusovce plánujú počas tejto sezóny usporiadať aj dva bežkárske preteky, denný - vytrvalostný a večerný - šprintérsky pretek. „Vzhľadom na to, že v pôvodnom termíne 7. februára sa podobné preteky uskutočnia v poľskom meste Zakopané, naplánovali sme denný vytrvalostný pretek na 13. februára a nočný šprintérsky pretek v závere februára. Rozdelenie súťažiacich bude podľa veku, na registrovaných a neregistrovaných a tiež podľa dĺžky trate. Súťažiť sa bude na päť-, desať- a 20-kilometrovej trase,“ upozornil Mosný.

Na snímke bežci na lyžiach na trati neďaleko Mengusoviec 10. januára 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Vstup do mengusovského areálu je bezplatný, športovci môžu na prevádzku prispieť dobrovoľnou čiastkou kúpou tzv. stickerov. Technický sneh na tratiach zabezpečila Nadácia Poštovej banky. K dispozícii je tu aj bufet a stan, v ktorom si bežkári môžu odložiť veci, prípadne oddýchnuť. „Už v prvý deň otvorenia, v sobotu (9.1.), sme tu mali rušno, každú hodinu sme tu mali okolo 100 bežkárov, ktorí prišli už o 7. hodine ráno. Prevádzku končíme zhruba o 18. hodine, keď začíname s úpravou trate na druhý deň,“ upozornil Mosný. Bežecký areál navštevujú predovšetkým ľudia z okolia, zavítali tu však aj Česi, Poliaci a bežkári zo všetkých kútov Slovenska.

Na snímke bežci na lyžiach na trati neďaleko Mengusoviec 10. januára 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš