Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Mesto chce dobudovať cyklotrasu z Devína do Karlovej Vsi

Medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou už cyklotrasa existuje, k nej chce devínskonovoveská samospráva vybudovať parkovisko.

Bratislava 15. marca (TASR) - Na to, aby sa mohol plnohodnotne využívať cyklomost do Rakúska ponad rieku Moravu, treba dobudovať cyklotrasu medzi bratislavským Devínom a Karlovou Vsou. "V júni sa dokončí cyklomost... Ako sa dostane cyklista, ktorý príde z Rakúska po medzinárodnej európskej cyklotrase, do centra mesta?" zdôvodnil zámer primátor Milan Ftáčnik na stredajšom (14.3.) brífingu po stretnutí so starostom Devínskej Novej Vsi Milanom Jamborom.

Ftáčnik priznal, že dobudovanie nebude taká ľahká vec, ako sa pôvodne predpokladalo. "Máme problém s ostrovom Sihoť, kde mesto pracuje spoločne s ministerstvom životného prostredia a podnikom BVS (Bratislavská vodárenská spoločnosť - pozn. TASR), akým spôsobom preklenúť túto časť. Potom nám ešte ostane úsek od Sihote až po Devín," poznamenal primátor.

Medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou už cyklotrasa existuje, k nej chce devínskonovoveská samospráva vybudovať parkovisko. "Parkovisko ako dôležitá lokalita, kde ľudia majú odstaviť svoje autá a potom sa môžu previesť bicyklom či po slovenskej alebo po rakúskej časti cyklotrás," dodal Ftáčnik.

Tento rok mesto vyčlenilo na cyklotrasy 490.000 eur. "Z našich peňazí to všetko riešiť nevieme, vyžaduje si to milióny eur. Budeme hľadať partnerov, budeme oslovovať samosprávny kraj, uchádzame sa o európske fondy, budeme hľadať peniaze, aby sme sumu poskladali," poznamenal primátor. Mesto by však chcelo prepojenie vyriešiť ešte v tomto volebnom období. "Vzhľadom na cyklomost, ktorý je veľkou investíciou, nadväzuje na Rakúsko a rozvoj cestovného ruchu, to jednoducho musíme urobiť," dodal Ftáčnik s tým, že túto cyklotrasu si žiada značná časť cyklistickej obce.

Jambor by chcel cyklotrasy z Devínskej Novej Vsi dostať aj iným smerom. "Popri našom potoku Mláka chceme prísť až k ceste II. triedy 505, následne tú cyklotrasu rozdeliť a dostať sa aj do Záhorskej Bystrice a Lamača, čím spojíme dva priestory, kde sú stovky kilometrov cyklotrás," vysvetlil. Starosta verí, že sa to podarí v dohľadnej dobe.