Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mesto Košice chce naučiť pracovať seniorov s internetom

Notebooky budú slúžiť dôchodcom na prácu s internetom. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mesto Košice nakúpi notebooky a v rámci európskeho projektu SPES chce zlepšiť kvalitu každodenného života starších ľudí pomocou informačných technológií.

Košice 12. júla (TASR) - Košice chcú nakúpiť v súťaži nové notebooky so základným operačným systémom. Tie majú poslúžiť dôchodcom, aby sa vzdelávali v rámci komunikácie prostredníctvom internetu. Mesto sa totiž pridalo k európskemu projektu SPES (Support Patients Through E-Services Solutions). Jeho cieľom je zlepšiť kvalitu každodenného života starších ľudí pomocou informačných technológií.

Projekt budú pilotne testovať okrem Košíc aj v Brne, vo Viedni a v talianskom meste Ferrara. "Cieľom je vytvorenie užívateľsky príjemnej aplikácie pre jednoduché využívanie týchto elektronických služieb staršími ľuďmi," spresnila pre TASR Linda Šnajdárová z košického magistrátu.

Košický rozpočet na projekt predstavuje sumu 110.650 eur, mesto sa na tom bude spolupodieľať 15-percentnou účasťou (16.597 eur). Predpokladaná hodnota nákupu notebookov bez DPH je 11.666 eur.

Projekt SPES má naučiť seniorov jednoduchej on-line komunikácii (písanie správ, telefonovanie či audio-video konferencie), výmene multimediálnych súborov i organizovať si udalosti pomocou kalendára.