Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nitrania budú od januára platiť viac za nehnuteľnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podľa schváleného nariadenia sa od 1. januára zvyšujú predovšetkým sadzby dane zo stavieb a z bytov.

Nitra 2. januára (TASR) – Obyvatelia Nitry budú v roku 2017 platiť vyššie dane z nehnuteľností. Podľa schváleného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) sa od 1. januára zvyšujú predovšetkým sadzby dane zo stavieb a z bytov. Podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka však nepôjde o žiadne radikálne zvyšovanie daňového zaťaženia. „Mierne sa menili poplatky za komunálny odpad, kde došlo k zvýšeniu o dve eurá za rok. Pri daniach sa o čosi zdvihli sadzby pri nehnuteľnostiach a pri takých doplnkových poplatkoch, ako je napríklad daň z ubytovania,“ vysvetlil Kršiak.

Podľa nového VZN sa napríklad zvýšila ročná daň za každý začatý štvorcový meter pri stavbách na bývanie a drobných stavbách z 0,33 na 0,35 eura a pri stavbách určených na pôdohospodársku produkciu z 0,25 na 0,35 eura. Pri dani z bytov sa sadzba zvýšila z 0,30 na 0,35 eura. „Predpoklad celkových príjmov z týchto daní by mohol byť niekde na úrovni 300.000 až 400.000 eur ročne. Takže to nie je nejaké radikálne zvýšenie daní, ale je to určitý prvý krok k ich postupnému a cielenému zvyšovaniu. Sú tu určité smernice aj v rámci európskych postupov, ktoré vlastne nútia jednotlivé členské štáty zvyšovať dane z nehnuteľností, čím sa má docieliť vytváranie akejsi sebestačnosti samospráv pri regulovaní svojich príjmov a výdavkov. A toto je prvý krok,“ uviedol.

Radnica okrem toho čiastočné zvýšenie niektorých daní z nehnuteľností zdôvodňuje aj tým, že v Nitre sa ich sadzby nemenili od roku 2012. Ďalším dôvodom má byť snaha o zmenšovanie násobku medzi najvyššou a najnižšou sadzbou dane zo stavieb schválenou vo VZN. „Mestám a obciam takýto postup prikazuje platná legislatíva Navrhovanou úpravou sadzieb dane zo stavieb sa v meste Nitra v roku 2017 zníži súčasný 18,6-násobok medzi najvyššou a najnižšou sadzbou dane zo stavieb na 13,3-násobok. Navrhované sadzby výrazne nevybočujú z priemeru sadzieb ostatných krajských miest,“ uvádza v dôvodovej správe k VZN.