Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mesto Nitra žiada o dotáciu na likvidáciu čiernych skládok

Na archívnej snímke riadená skládka tuhého komunálneho odpadu Vlčie hory pri Hlohovci Foto: TASR - Daniel Veselský

Ak bude mesto úspešné, môže v rámci projektu Sanácia nelegálnych skládok odpadu v meste Nitra získať z Recyklačného fondu subvenciu vo výške 58.132 eur.

Nitra 28. júla (TASR) - Mesto Nitra podalo v polovici júla tohto roka žiadosť na Environmentálny fond o poskytnutie dotácie na likvidáciu čiernych skládok. Ak bude mesto úspešné, môže v rámci projektu Sanácia nelegálnych skládok odpadu v meste Nitra získať z Recyklačného fondu subvenciu vo výške 58.132 eur.

"V prípade získania dotácie nám podpora z Environmentálneho fondu pomôže vyčistiť kritické lokality od nezodpovedného správania niektorých jednotlivcov. Väčšina z obyvateľov však vie, že za účelom odvozu odpadu mesto každoročne schvaľuje harmonogram jarného a jesenného upratovania vo všetkých mestských častiach a na účely zvozu odpadu sú v Nitre zriadené zberové dvory," skonštatoval primátor Jozef Dvonč.

Environmentálny fond bude pri vyhodnocovaní žiadostí zohľadňovať viaceré kritériá, ktorými budú zhoda s regionálnymi a európskymi stratégiami i koncepciami, spôsob odstránenia umiestneného odpadu či opatrenia na elimináciu vzniku miest s nezákonne umiestneným odpadom do budúcnosti. Ak by bola žiadosť úspešná, čierne skládky by boli odstránené v lokalitách Horné a Dolné Krškany, Janíkovce a Párovské Háje. Dotáciu z Recyklačného fondu na odstránenie čiernych skládok získala Nitra aj v minulom roku, kedy dostala v rámci programu Veľké upratovanie spomedzi 219 žiadateľov najvyššiu dotáciu vo výške 111.000 eur.