Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Liptovský Mikuláš chce spoplatniť parkovanie na sídliskách

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Pri neustále rastúcom počte áut chýba v Liptovskom Mikuláši viac ako 1000 parkovacích miest.

Liptovský Mikuláš 11. októbra (TASR) – Liptovskomikulášska radnica predložila na verejnú diskusiu zámer regulácie a spoplatnenia parkovania. Pripravovaná koncepcia by sa mala dotýkať najmä centra a dvoch najväčších sídlisk Podbreziny a Nábrežie. Zinkasované poplatky by mali slúžiť predovšetkým na údržbu a rozšírenie parkovacích plôch.

„Problém s parkovaním je notoricky známy. Treba ho riešiť a niekde treba začať. Pripravili sme podkladový materiál, ktorý by mal odštartovať v nasledujúcich dvoch, troch mesiacoch širšiu diskusiu. Chceme sa čo najskôr dopracovať k výsledkom a od júla budúceho roka uviesť do praxe systém, ktorý zavedie do parkovania poriadok,“ skonštatoval pre TASR primátor Alexander Slafkovský.

Pri neustále rastúcom počte áut chýba podľa neho v Liptovskom Mikuláši viac ako 1000 parkovacích miest. „Chceme sa poučiť zo skúseností samospráv, ktoré už niečo obdobné zaviedli. Doterajšia situácia bez regulácie nie je dobrá. Napríklad, jedna rodina má zaparkované pred panelákom tri autá a sused príde večer domov z práce, krúži po sídlisku a márne hľadá voľné miesto. Musíme to riešiť, lebo parkovanie je dôležitou súčasťou občianskeho spolunažívania,“ zdôraznil Slafkovský.

„Súhlasím, že otázku parkovania treba riešiť, ale nie, aby sa každý problém riešil len na úkor peňaženiek občanov. Pre toto vedenie mesta je najjednoduchšie zvýšiť dane alebo poplatky namiesto toho, aby rozmýšľalo a zháňalo iné zdroje. Možností je veľmi veľa, len treba vysúkať rukávy a hľadať, nielen nerobiť nič iné, ako iba zaťažovať občanov,“ kritizoval opozičný poslanec Rudolf Urbanovič.