Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Šaľa modernizovala verejné osvetlenie v dvoch etapách

Erb mesta Šaľa Foto: Heraldický register

S prvou etapou začali v Šali na jeseň v roku 2014, kedy sa zmodernizovalo osvetlenie najmä na hlavných ťahoch v meste.

Šaľa 18. novembra (TASR) – Zlepšenie technického stavu svietidiel, zníženie energetickej náročnosti a dosiahnutie prevádzkových úspor boli hlavnými motívmi pre spustenie projektu modernizácie verejného osvetlenia v Šali. S prvou etapou tu začali na jeseň v roku 2014, kedy sa zmodernizovalo osvetlenie najmä na hlavných ťahoch v meste.

Na uliciach M. R. Štefánika, Družstevná a Pionierska bola použitá LED technológia. Tá podľa informácií z magistrátu dokáže ušetriť až 50 percent energie bez toho, aby to malo vplyv na kvalitu a intenzitu svietenia. Na ďalších uliciach modernizovaných v rámci prvej etapy boli použité halogenidové výbojky.

Na investíciu získalo mesto nenávratný finančný príspevok s celkovými oprávnenými výdavkami 239.578,51 eura. Predmetom projektu bola výmena 301 kusov svietidiel a svetelných zdrojov s lepšími svetelnotechnickými a ekonomickými vlastnosťami. Zároveň sa vykonala obnova príslušných nosných podporných konštrukcií a šiestich kusov rozvádzačov vybavených prvkami riadenia,“ uviedla Alexandra Szabová z mestského úradu.

Koncom roka 2015 sa v Šali spustila druhá etapa modernizácie verejného osvetlenia. Ako informoval magistrát, okrem žiaroviek sa v rámci projektu vymieňali aj káble v stožiaroch. Stĺpy verejného osvetlenia zostali pôvodné. „Celkové náklady na druhú etapu rekonštrukcie verejného osvetlenia dosiahli sumu 648.440,39 eura. Cieľom projektu bola modernizácia verejného osvetlenia a dosiahnutie jeho bezporuchovej a efektívnej prevádzky. Sústava verejného osvetlenia v meste Šaľa je po obnove energeticky menej náročná a má zmodernizovaných 641 kusov svietidiel s novou LED technológiou s lepšími svetelnotechnickými vlastnosťami. Modernizovaných bolo tiež 39 rozvádzačov vybavených prvkami riadenia a monitorovania,“ vysvetlila Szabová.

Ako doplnila, v súčasnosti už prebieha verejné obstarávanie na tretiu etapu, ktorá by sa mala realizovať niekedy na prelome rokov 2017 a 2018. „Termín závisí od toho, kedy bude ukončená súťaž a kedy sa začnú samotné práce. Investície budú hradené čiastočne z úveru a tiež zo zdrojov mesta,“ dodala Szabová.