Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Mestská polícia v Partizánskom zamestnala štyroch invalidov

Ich pomoc je výrazná pri odhaľovaní priestupkov, napríklad pri parkovaní na miestach vyhradených pre invalidov.

Partizánske 26. júla (TASR) – Štyria ľudia so zníženou pracovnou schopnosťou našli prácu v chránenej dielni, ktorú zriadili na Mestskej polícii (MsP) v Partizánskom. Ich úlohou je monitorovanie kamerového systému v uliciach mesta. Aj vďaka nim sa tak mestským policajtom darí efektívnejšie odhaľovať priestupky a pomáhať obyvateľom.

Pracovisko funguje v Partizánskom už viac ako rok. Monitoring predtým zabezpečovali policajti, na starosti ho mal vždy jeden príslušník MsP. V súčasnosti sa policajti venujú monitoringu iba v nočných hodinách. Štyria zamestnanci chránenej dielne pracujú na štyri hodiny.

"Pomohlo nám to minimálne v tom, že nie je nutné viazať na toto monitorovanie policajta a môže byť v uliciach, čo je aj prvoradým poslaním mestskej polície," podotkol jej náčelník v Partizánskom Jozef Piterka. Navyše, zamestnanci chránenej dielne sa podľa jeho slov rýchlo zapracovali, nakoľko už mali s podobnou prácou skúsenosti.

Výrazná pomoc pri odhaľovaní priestupkov

Ich pomoc je výrazná pri odhaľovaní priestupkov, napríklad pri parkovaní na miestach vyhradených pre invalidov. Policajtov tiež upozorňujú na neprístojné správanie osôb či skupiniek v uliciach mesta alebo na iné priestupky, ktoré zachytí deväť nainštalovaných kamier.

"Prostredníctvom kamerového systému napríklad vidím, či niekto nestojí na zákaze. Ak áno, zavolám hliadke, ktorá to preverí," povedala o svojej práci v chránenej dielni Zdena Struhárová. Pomôcť vďaka kamerám sa už podarilo aj staršiemu pánovi, ktorý spadol pri fontáne.

Práca pri kamerovom systéme síce nie je podľa jej slov náročná fyzicky, no vyžaduje si veľkú pozornosť. "Predtým som bola 10 mesiacov bez práce. Nikam ma nechceli vziať, pretože, keď som povedala, že som polovičný invalid, aj keď to možno na mne nie je vidieť, tak nemali záujem," dodala.