Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mestskému parku v Piešťanoch chce dať mesto novú podobu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mestský park pri Váhu vznikol pôvodne ako kúpeľný park. Založil ho vlastník majetkov v Hlohovci a Piešťanoch gróf Erdödy.

Piešťany 26. júla (TASR) – Piešťanská radnica vypísala súťaž návrhov na krajinársko-architektonické riešenie mestského parku. Túto Národnú kultúrnu pamiatku (NKP) chce adaptovať na verejné priestranstvo s vyššou kvalitou so zachovaním historických hodnôt.

Informovala o tom na svojej webovej stránke s tým, že uzávierka súťaže je 28. septembra.

Mestský park pri Váhu vznikol pôvodne ako kúpeľný park. Založil ho vlastník majetkov v Hlohovci a Piešťanoch gróf Erdödy, v roku 1865 položil základy prvej, Beethovenovej aleje na mieste odkúpených polí a záhrad piešťanských sedliakov. Neskôr sa vďaka prevádzkovateľom kúpeľov, rodine Winterovcov rozširoval.

Park Andreja Kmeťa

Teraz je park pomenovaný po muzeológovi, významnom biológovi Andrejovi Kmeťovi, na jeho území sa nachádzajú vzácne druhy drevín a viaceré architektonické pamiatky ako známa Kúpeľná dvorana - Kursalón, pamätníky Adama Trajana a Ludwiga van Beethovena či hotel Slovan, ktorý patrí kúpeľom a je v havarijnom stave. Ďalšia zástavba priniesla rad rodinných víl pri centre mesta, kino Fontána a hudobný pavilón, ktorý bol neskôr nahradený amfiteátrom, v súčasnosti už ako ruina roky nepoužívaným. Celková rozloha parku je 212.235 m2.

Účelom súťaže je vytvoriť krajinársky a architektonický ideový návrh riešenia vymedzeného územia. Má dotvoriť koncepciu priestorového usporiadania s príslušnou občianskou a technickou vybavenosťou pre oddychové centrum s prioritou zlepšenia a ochrany prírodnej zložky lokality. Návrh musí rešpektovať územný plán mesta a nesmie zmenšovať plochu zelene. Spolu s plochou parku by mali byť v návrhoch prezentované aj možnosti riešenia územia športových plôch, detských ihrísk, osvetlenia či spôsob zavlažovania parku.

Na území Piešťan sa nachádza ešte rozsiahly Kúpeľný park na protiľahlom brehu Váhu na Kúpeľnom ostrove s rozlohou 54 hektárov a menší Teplický a Pažitský park. O parku vydalo miestne Balneologické múzeum pred dvoma rokmi knižný titul Mestský park v Piešťanoch - Podmienky základnej ochrany pamiatky.