Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mestský úrad Malaciek sa presťahuje do podnikateľského Inkubátora

Erb mesta Malacky Foto: Heraldický register

Opatrenie má šetriť mestské financie.

Malacky 27. marca (TASR) – Mestský úrad v Malackách sa do konca roka bude sťahovať. Súčasnú budovu MsÚ na Radlinského ulici vymenia úradníci za priestory neďalekého podnikateľského Inkubátora.

Primátor Malaciek Juraj Říha (nezávislý) pre TASR vysvetlil, že ide o nevyhnutné racionalizačné opatrenie, ktoré má šetriť mestské financie. "Zmena má jednak zastaviť prehlbujúcu sa ekonomickú stratu prevádzky Inkubátora a takisto riešiť situáciu so zlým technickým stavom budovy MsÚ," uviedol.

Inkubátor, ktorý zriadilo mesto v roku 2004 na podporu začínajúcich podnikateľov, je už dlhšie v strate. Pri identifikovaní dôvodov Říha upozornil na predchádzajúce meniace sa pravidlá nájmu a zastúpenia firiem v budove, kde popri podnikateľských subjektoch začali fungovať aj pobočky poisťovní či detské hracie centrum. "Celkové rozloženie firiem nedosiahlo vyrovnané hospodárenie a Inkubátor začal generovať čoraz väčšiu stratu,“ informoval Říha. "Za rok 2012 to bolo 24.567 eur, v roku 2013 - 27.521 eur a v roku 2014 dosiahla strata 38.830 eur," spresnil primátor. Do "červených čísel" dostalo Inkubátor podľa neho aj vysoké odstupné, ktoré vyplácalo predchádzajúce vedenie Inkubátora.

Říha upozornil, že v päťposchodovej budove je v súčasnosti neobsadené jedno a pol podlažia. Tie prevádzky, ktoré v budove ostali, sú roztrúsené po celom objekte. Zámerom mesta je preto sústrediť ich na 1. až 3. poschodí a na ďalších dvoch podlažiach umiestniť kancelárie MsÚ.

"Tým sa vyhneme nevyhnutnej investícii do rekonštrukcie súčasnej budovy úradu, ktorej energetická náročnosť nespĺňa súčasné štandardy, navyše má aj poruchový výťah," uviedol Říha. Náklady na rekonštrukciu budovy MsÚ odhadol na 800.000 eur. "To je obrovská suma, navyše, investičné plány sú zamerané inde," skonštatoval primátor okresného mesta.

O budúcom využití budovy MsÚ v Malackách rozhodnú mestskí poslanci. Říha však uistil, že v tomto roku k žiadnym zásadným zmenám nepríde. "Keďže na horných dvoch poschodiach sú ambulancie, ubezpečujeme lekárov aj ich pacientov, že tento rok zostane všetko tak, ako boli doteraz zvyknutí," zdôraznil primátor.